Суми Інформ

Освіта за хабарі: на Хмельниччині жінка вимагала гроші за вступ

Освіта за хабарі: на Хмельниччині жінка вимагала гроші за вступ
164964 ПЕРЕГЛЯДІВ

У кожної людини є право на освіту. Воно закріплене в Конституції і нібито не викликає питань. Людина може закінчити її отримання ще після школи, а може йти далі й далі, навчаючись спочатку на бакалавраті, магістратурі, а після навіть на аспірантурі. Але не всі можуть власними силами просуватися далі сходинками вищої освіти. Інколи трапляються такі ситуації, як сталася на Хмельниччині.

Такі випадки насправді не поодинокі. До того вже в інших містах відбувалися затримання, засновані на фактах хабарів. Наприклад, кілька днів тому у Львові сталося саме так, там в одному з училищ виявили вимагання коштів. Але тоді це було за те, щоб працівників не звільнили й суми обчислювалися тисячами гривень. Зараз же ситуація ще більш гучна. Тут вже гроші вимагає не декан, не керівник університету. Тут правопорушницею стала жінка, що займала посаду завідувачки відділу аспірантури та докторантури. І вимагала вона вже валюту.

Як стало відомо з повідомлення головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, жінка, що була доцентом кафедри, вимагала в одного із вступників до аспірантури 4000 доларів (а це понад 100 тисяч гривень). Ще 7500 доларів повинні були бути передані іншого разу (це ще понад 200 тисяч гривень). За таку чималу суму жінка обіцяла вступ до аспірантури без усіляких проблем. Щобільше, окрім цього вона, з її слів, допомагала би створювати й публікувати наукові статті, які необхідні для отримання наукових звань, а також писати та захищати без перешкод дисертаційне дослідження. Все це повинно було допомогти особі, що надавала хабар, отримати високий науковий ступінь – кандидат юридичних наук.

Усі процедури повинні були відбуватися за скороченими програмами. До дисертацій та наукових робіт висувається досить великий ряд різноманітних вимог, і жінка обіцяла дотримання їх усіх. Але щоб це виконати, вона хотіла збагатитися. Це була незаконна, неправомірна вигода. І за це є покарання.

Жінку затримали у Хмельницькому. Разом зі слідчими поліції, працівниками обласного управління Служби безпеки України, а також оперативниками управління стратегічних розслідувань правопорушницю викрили. Вона "попалася на гарячому", адже була затримана буквально із коштами у руках. Громадянин, що і надавав цей хабар, вже встиг їй передати 4000 доларів. Одразу жінку було затримано, після чого було санкціоновано обшуки за місцем проживання та місцем роботи.

Наразі відомо, що жінку затримано за статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України. Навіть прийняття обіцянки чи пропозиції щодо отримання неправомірної вигоди може каратися. У цьому випадку жінку затримали під час одержання хабаря, тому тепер вирішуватиметься питання і про повідомлення підозри за частиною 3 статті 386 Кримінального кодексу України. У ній йдеться про комерційний підкуп службової юридичної особи в інтересах того, хто надає хабар. Покарання можуть бути різні. У кращому випадку це буде штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів. Може бути й обмеження волі до 5 років. Але найвищою мірою покарання може стати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. При чому навіть після закінчення цього часу жінка навряд чи зможе знову працювати в університеті, адже може бути позбавлення права займати певні посади. Окрім цього може бути ще й конфіскація майна.

Вступити на аспірантуру більш ніж реально. Люди робили, роблять і будуть робити це. Але коли в одному місці поєднуються бажання однієї людини без стресу та роботи отримати звання кандидата наук, а в іншої – намір збагатитися, може статися саме така ситуація. І тепер фактично життя одного з її учасників може бути зруйновано.

Відомо що процесуальне керівництво здійснює Хмельницька обласна прокуратура. А розслідування цієї справи проводитиметься далі.

Мої відео