Суми Інформ

БЕБ ініціювало створення постійно діючої робочої групи з EUBAM

БЕБ ініціювало створення постійно діючої робочої групи з EUBAM
374340 ПЕРЕГЛЯДІВ

З метою швидкої взаємодії, Вадим Мельник виступив з ініціативою створення постійно діючої робочої групи Бюро економічної безпеки та Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM). Йдеться про оперативний обмін даними не тільки в межах досудових розслідувань, а й аналітичною інформацією. Адже, важливим аспектом в роботі органу є превенція виникнення кримінальних проявів. Такі домовленості були досягнуті під час зустрічі Голови Місії (EUBAM) Славоміра Піхора та Директора БЕБ Вадима Мельника у Києві.

Сторони також домовилися продовжити обговорення щодо координації дій у спільних операціях із компетентними органами Республіки Молдова та обміну інформацією з Митною службою Республіки Молдова.

Зустріч була спрямована на розгляд трьох актуальних питань – подолання загроз транскордонної злочинності, в тому числі протидії ухиленню від сплати мита при незаконному переміщенні товарів, боротьба з незаконним обігом товарів підакцизної групи через кордон між Молдовою та Україною та надання допомоги в інституційному розвитку Бюро.

Особливо актуальним напрямом є протидія нелегальному обігу тютюнової продукції через українсько-молдавський кордон. Зрештою, учасники визначили напрями подальшої співпраці щодо протидії правопорушенням, що завдають шкоди економічній безпеці.

Славомір Піхор зазначив: «EUBAM продовжить надавати підтримку та готова до розширення співпраці, зокрема щодо проведення спільних навчань, тренінгів та семінарів». Окрім того, Місія розпочне допомагати в інституційному розвитку БЕБ, сприятиме становленню технічної бази, отриманню програмних продуктів, що особливо важливо для розбудови органу в умовах збройної агресії російської федерації.

Довідково: Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (англ. European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine (EUBAM) розпочала свою роботу у 2005 році. Має Представництва в Одесі (Україна) та Кишиневі (Молдова) та шість польових офісів: три з молдавського боку спільного кордону і три - з українського.

Місія працює разом з Молдовою та Україною над приведенням стандартів і процедур управління кордонами, митної справи і торгівлі у відповідність з тими, які діють в країнах-членах ЄС. Вона допомагає поліпшувати транскордонне співробітництво між прикордонними і митними відомствами, а також іншими правоохоронними органами, сприяє міжнародному співробітництву.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,EUBAM,міжнародна співпраця
Мої відео