Суми Інформ

Інформація про кінцевого бенефіціарного власника: порядок і терміни подання

Інформація про кінцевого бенефіціарного власника: порядок і терміни подання
239044 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до наказу № 163 від 19 березня 2021 року Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», який опубліковано у газеті “Урядовий кур'єр” 11 червня 2021 року, подати її потрібно до 10 жовтня 2021 року (включно). Структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника (далі КБВ) юридичної особи має в обов'язковому порядку надаватись державному реєстратору. Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням усіх осіб, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами.
Інформацію про кінцевого бенефіціарного власника подають усі юридичні особи, окрім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.
Таку інформацію можна подати кількома способами:
- безпосередньо звернутись до державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців або центру надання адміністративних послуг;
- надіслати необхідний пакет документів поштою, у цьому випадку підписи на заяві про державну реєстрацію мають бути нотаріально посвідчені;
- подати інформацію під час проведення інших реєстраційних дій, при вчиненні яких передбачено подання документів для встановлення відомостей про КБВ.
Перелік документів для подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи:
- заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування - форма 4 (встановлена форма);
- структура власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності (довільна форма);
- нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи – резидента.
Адміністративний збір не буде справлятися у разі подання інформації про КБВ в обсязі, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», з 11 липня 2021 року до 10 жовтня 2021 року (включно).
У випадку одночасного внесення інших змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про юридичну особу чи закінчення тримісячного строку з дня набрання чинності Наказом про структуру власності, адміністративний збір буде справлятися у розмірі, встановленому статтею 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Мої відео