Суми Інформ

За перших місяців 2024 року (станом на 19 квітня) гривня втратила 4,3% вартості по відношенню до долара

За перших місяців 2024 року (станом на 19 квітня) гривня втратила 4,3% вартості по відношенню до долара
219172 ПЕРЕГЛЯДІВ

За перших місяців 2024 року (станом на 19 квітня) гривня втратила 4,3% вартості по відношенню до долара. На валютному ринку відзначається нестабільність очікувань.

Цю інформацію оприлюднив Богдан Данилишин, екс-голова Ради Національного банку України, у своєму Facebook-пості.

Експерт вказав, що НБУ з початку року, до 22 квітня, продав на міжбанківському валютному ринку валюти на 7,4 млрд доларів, з них 0,7 млрд доларів лише минулого тижня. Це значніше, ніж за будь-який інший тиждень 2024 року.

«Зростання попиту на іноземну валюту в основному пов'язане з підвищеним інтересом населення. За I квартал 2024 року громадяни купили іноземної валюти на 2,5 млрд доларів, що вдвічі більше, ніж минулого року», - зауважив Данилишин.

Також банки України продовжують накопичувати зовнішні активи. За перший квартал їх збільшили на 1,0 млрд доларів.

«Крім того, готівкова іноземна валюта поза банківським сектором активно росте і зараз складає понад 120 млрд доларів», - додав експерт.

Данилишин підкреслив, що «НБУ має основний вплив на курс гривні».

«Готівковий ринок реагує на дії міжбанківського ринку, де НБУ продовжує втручання. Поточна динаміка курсу готівкової валюти повторює безготівкову, і нестабільність додатково підкреслюється обставинами, зокрема, відносинами з Росією», - відзначив експерт.

Мої відео