Суми Інформ

Американські чиновникі про можливий розвиток подій на війні. Ключові факти з матеріалу WP

Американські чиновникі про можливий розвиток подій на війні. Ключові факти з матеріалу WP
322477 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дев‘ять років війни росії проти України та майже рік повномасштабного вторгнення, а за словами розвідки, українцям варто очікувати на переломний момент на полі бою.

Видання Washington Post поспілкувалось з американськими чиновниками на тему настроїв щодо війни в Україні. Їхні думки подаються на правах анонімності, через розгляд чутливих питань.

Ключові факти з матеріалу

Хоча США обіцяє підтримувати Україну «стільки, скільки знадобиться», за словами американських чиновників, саме нещодавні пакети допомоги США та інших партнерів допоможуть Києву змінити хід подій на фронті.

«Ми продовжуємо наполягати на тому, що не можемо утримувати той самий рівень допомоги вічно», – підкреслив чиновник адміністрації Байдена. «Стільки, скільки знадобиться» стосується тривалості конфлікту, а не кількості допомоги», — додав він.

Чиновники президента Сполучених Штатів впевнені, що саме навесні наступить переломний момент війни. Тому віцепрезидентка Камала Гарріс разом з дипломатом Ентоні Блінкен та міністром внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас відправляться до головного безпекового саміту у Німеччині, а Джо Байден відвідає Польщу.

Також адміністрація президента США працює із Конгресом над схваленням чергового пакету допомоги для бюджету України (йдеться про нещодавно оголошені $10 млрд допомоги), а наступного тижня очікується новий пакет військової допомоги та додаткові санкції проти російської федерації.

Деякі американські чиновники особисто повідомили українських лідерів про критичність наступних кількох місяців. Серед них присутні люди, які в минулому місяці відвідували Україну. Це радник національних безпеки Джон Файнер, заступниця держсекретаря Венді Шерман й заступник міністра оборони Колін Кал.

Про можливі плани росії особисто Володимиру Зеленському також повідомив Директор Центрального розвідувального управління Джозеф Бернс.

Хоча президент США та його помічники наголошують на довгій й активній підтримці України, вони застерігають, що надавати допомогу буде все складніше після того, як Україна вичерпає усі пакети допомоги, що може статись вже цього літа.

Найголовніше — обрати правильну ціль

Американський чиновник, який мав діалог з Києвом, наголошує, що Україну важко переконати сфокусуватись на цілях, які на думку Заходу ж більш досяжними.

Україна протягом місяців витрачає значні ресурси, обороняючи околиці Бахмуту, в той самий час, як американські аналітики стверджують, що запланувати весняний контрнаступ та одночасно обороняти Бахмут — нереально.

Але президент України не хоче відступати від територій Бахмуту, оскільки такий крок може вдарити по моральному духу українців, і це прекрасно розуміють американські чиновники. Проте є побоювання, що продовжувати бої всюди, де є російські війська, виснажить Україну, а це зіграє на руку москві.

«Наша думка така, що їм треба якомога ефективніше використати надані їм ресурси й підготовку, – наголосив один з високопосадовців. – Якщо росіяни візьмуть Бахмут, то вони не отримають суттєвої переваги на полі бою. Москва спробує представити це у такому світлі, але то лише позначка на мапі, заради якої вони витратили стільки зброї й пролили стільки крові».

Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що головна ціль для України — повернення до кордонів 1991-го. Але за словами американської розвідки, укріплений півострів Крим не може бути звільнений нинішньою армією України, з тими ресурсами, які зараз є.

Розбіжності в цілях насторожує Європу, оскільки є всі шанси, що війна затягнеться на невизначений термін.

Тому помічники Байдена наполягають на озброєнні України так, щоб вона власноруч повернула стільки територій, скільки це можливо. В кінцевому результаті все одно доведеться сісти за стіл переговорів з путіним.

Теги: Америка, Чиновники, Україна, війна в Україні, Російська агресія , 24 лютого 2022 року війна,повномасштабна російська агресія
Мої відео