Суми Інформ

МЗС України прокоментувало російський указ про примусову паспортизацію у росії

МЗС України прокоментувало російський указ про примусову паспортизацію у росії
345140 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство закордонних справ України заявило, що підписаний 6 липня 2023 року російським президентом указ порушує права українців.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Мова йде про підписаний у російській федерації закон N 495 № "Про деякі питання, пов'язані з особливостями правового становища громадян Російської Федерації, які мають громадянство України", який передбачає перевірку незаконно паспортизованих російськими паспортними документами громадян України на предмет здійснення ними дій, спрямованих на реалізацію їх прав і обов’язків саме як громадянами України.

У міністерстві цей  «нормативно-правовий акт» називають черговим порушенням законних прав українців, які внаслідок збройної агресії росії були вимушені залишитися на тимчасово окупованих територіях або були примусово переміщені на територію держави-агресора.

"По своїй суті він є черговим репресивним кроком російської влади з пошуку «неблагонадійних», за її логікою, українських громадян, які у порушення законодавства України і норм міжнародного права були протиправно паспортизовані ідентифікаційними документами країни-агресора. Такі дії влади російської федерації, з правової точки зору, є нікчемними і не несуть жодних правових наслідків. Натомість вони нагадують спробу створити штучні правові засади для залякування та інших засобів тиску на них", — заявили у МЗС України.

Документи, що видають росіяни на окупованих територіях України, є нікчемними та не мають будь-якої юридичної сили. Примусова паспортизація російськими документами жителів тимчасово окупованих територій України є протиправною та не є підставою для втрати громадянства України.

Міністерство закордонних справ наголошує, що українські громадяни, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або насильно переміщені на територію росії під надуманим приводом так званого «гуманітарного захисту», й надалі зберігатимуть громадянство України попри будь-які «новації» російського законодавства у цій сфері. 

У пресслужбі МЗС України зазначають, що всі власники українських паспортів, які не пройшли передбачену українським законодавством процедуру виходу з громадянства, залишаються громадянами України та можуть розраховувати на захист своїх прав з боку Української держави. Також МЗС закликає міжнародну спільноту засудити такі дії російської федерації та утримуватись від визнання будь-яких документів, які видаються країною-агресором на тимчасово окупованих територіях України.

Це не перша спроба росіян видати російські паспорти, адже раніше Центр національного спротиву повідомляв про те, що на тимчасово окупованих територіях півдня України окупаційні адміністрації обіцяють гроші за отримання паспортів рф.

Наприклад, дітям від 14 років ворог обіцяє їх батькам виплати материнського капіталу. Таким чином ворог сподівається виконати план з паспортизації регіону. 

Також окупанти вдаються до викрадення людей та піддання їх тортурам за відмову від російського паспорта.

Ба більше, росіяни повідомили батьків, що в разі відсутності в них російських паспортів їх діти не будуть допущені до навчання. Окрім цього, дітям до 14 років обов'язково мати російську макулатуру, інакше її не допустять до навчання.

Тобто російські загарбники роблять все, аби змусити людей взяти російські паспорти. Вони для цього навіть залякували українців мобілізацією і відчуженням майна, таким чином спонукаючи їх отримувати паспорт рф. У Генеральному штабі Збройних Сил України повідомляли, що російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення в Каховці тимчасово зайнятої території Херсонської області.

Мої відео