Суми Інформ

Можливе посилення спільного виробництва зброї між Україною та НАТО

Можливе посилення спільного виробництва зброї між Україною та НАТО
367924 ПЕРЕГЛЯДІВ

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла, що під час зустрічі із представниками штаб-квартири НАТО у Брюсселі та з послами окремих країн-членів Альянсу вони обмінялись думками стосовно того, як можна посилити найближчим часом спільне виробництво зброї, спільні закупівлі для того, щоби допомогти Україні.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

 Іванна Климпуш-Цинцадзе у складі делегації Верховної Ради взяла участь у роботі Міжпарламентської Ради Україна-НАТО у Брюсселі.

За її словами, українська делегація зустрілась з колегами з різних країн-членів Альянсу. Також мали багато зустрічей із представниками штаб-квартири НАТО у Брюсселі та з послами окремих країн-членів Альянсу.

«Це був інтенсивний обмін думками стосовно того, як можна посилити найближчим часом спільне виробництво зброї, спільні закупівлі для того, щоби допомогти Україні. Вся українська делегація, не зважаючи на свою партійну приналежність, виступала одним фронтом для того, щоби донести, що зараз критично поновити усвідомлення, наскільки нагальною є допомога Україні», — сказала Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Вона додала, що багато хто під час зустрічей висловлював занепокоєння щодо, що рішення в США стосовно надання допомоги Україні відкладається, і що це лідерство у вільному світі має бути відновлено. 

«Ми всі висловили вдячність за те, що нам країни допомагають. Ми розраховуємо на те, що будуть ухвалені багаторічні і багатосторонні рішення про те, як Україні буде надаватися допомога. Ми всі зацікавлені в тому, щоби росія отримала чіткий сигнал від Заходу, що вона жодним чином не може розраховувати, що терпіння вільного світу у підтримці України буде вичерпано», — сказала членка Міжпарламентської Ради Україна-НАТО.

Як розповіла Іванна Климпуш-Цинцадзе, західним колегам довелося вкотре нагадати, що війна в Україні триває не два роки, а майже десять. 

«На жаль, обмежена допомога і обмежений тиск на росію протягом перших восьми років війни призвели до того, що рф дозволила собі цю повномасштабну атаку. росія насправді розуміє тільки мову сили. І надання Україні всіх типів озброєнь, які потрібні для планування військових операцій для відновлення територіальної цілісності України, можуть стати тим аргументом, який змусить росію усвідомити, що їй не перемогти в цій війні», — сказала голова Комітету.

Вона також говорила, що Україна дуже цінує двосторонні угоди про надання допомоги Україні, перша з яких уже підписана з Великою Британією. Однак вона додала, що жодна з цих угод не буде замінником реальних гарантій безпеки, які може надати лише повноправне членство в НАТО. «Сподіваюся, що всі разом ми використаємо час, який залишився до Вашингтонського саміту Альянсу, щоб знайти формулу для запуску процесу запрошення України до НАТО», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На думку членкині Міжпарламентської Ради Україна-НАТО, Захід має дійти згоди, що результатом цієї війни має бути стратегічна поразка російської федерації. Адже коли всі поділятимуть це спільне усвідомлення, тоді вдасться зупинити руйнівні імперські плани росії.

  • Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України повідомляла про зимову сесію Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбулась у Страсбурзі. На засіданні про Україну згадувалось декілька разів, сказала народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС, Голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева. А головною подією стало ухвалення резолюція, у якій міститься заклик до країн-членів ПАРЄ визнати геноцидом депортацію росією українських дітей і докласти всіх зусиль для повернення їх на батьківщину.
Мої відео