Суми Інформ

Під час засідання Рамштайн-19 обговорювалося питання постачання в Україну винищувачів F-16

Під час засідання Рамштайн-19 обговорювалося питання постачання в Україну винищувачів F-16
312428 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час засідання Рамштайн-19 обговорювалося питання постачання в Україну винищувачів F-16. Керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов висловив бажання побачити їх навесні. Про це він повідомив у коментарі для ICTV.

Зазначається, що зараз проходить останній етап у питанні передачі літаків F-16 для українських пілотів.

"Так, щодо F-16 питання вирішено. Я думаю, що всі знають. Тут були деталі, але вони стосуються технічних аспектів, передачі, готовності до приймання, інфраструктури, готовності до обслуговування цих літаків, підготовки льотного та аеродромного складу. Це чисто технічні питання. Але питання вирішено", - сказав Буданов.

Крім цього, він висловив надію побачити винищувачі в небі над Україною вже навесні 2024 року: "Зачекайте. Це вже недовго. Це останній етап. Ви знаєте, що наші пілоти завершують навчання, тому всі можуть розраховувати. Це не так вже й складно. Я сподіваюся, що саме навесні ми їх і побачимо".

 

Щодо винищувачів F-16 для України: останні події

У травні 2023 року президент США Джо Байден затвердив навчання українських пілотів на літаках F-16. Президент України Володимир Зеленський упевнений, що Україна не буде використовувати ці літаки для атак на територію російської федерації.

У липні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що перші винищувачі F-16, ймовірно, почнуть польоти в небі України до кінця березня 2024 року.

Угода з Данією передбачає поставку Україні 19 літаків за умови їхнього не використання на території росії. Наразі відомо, що перша група українських пілотів вже розпочала навчання на F-16 у Данії. Крім того, Нідерланди нададуть нашій країні 42 винищувачі, а Норвегія також передасть F-16, хоча точна кількість їх не відома.

У вересні Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. Попередньо в Міністерстві оборони країни заявили, що не передадуть Україні винищувачі F-16, але пізніше в уряді розглядали можливість передачі декількох F-16 наступного року. У 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію літаків F-16.

У жовтні міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що їхня країна може передати Україні перші F-16 вже у березні-квітні 2024 року. Також відомо, що Нідерланди відправлять F-16 до Румунії для навчання українських пілотів.

У жовтні українські пілоти розпочали льотну підготовку на винищувачах F-16 на авіабазі в штаті Аризона у США.

На початку січня 2024 року речник Пентагону бригадний генерал Патрик Райдер повідомив, що українські льотчики завершать навчання на літаках F-16 у цьому році.

У лютому посол в Нідерландах Олександр Карасевич повідомив, що Україна отримає винищувачі F-16 від Нідерландів уже цього року, але точна дата не визначена.

Мої відео