Суми Інформ

10 ФІЛЬМІВ ОДЕСЬКОГО КІНОФЕСТИВАЛЮ

10 ФІЛЬМІВ ОДЕСЬКОГО КІНОФЕСТИВАЛЮ
188797 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 вересня стартував Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ), але в Одесу вам їхати не обов'язково. У 2020 році кіноогляд змінив не тільки дати (з липня на вересень), а й формат проведення: в зв'язку з карантинними обмеженнями ОМКФ пройде онлайн. На які фільми варто звернути увагу?

Традиційний показ на Потьомкінських сходах в Одесі все ж відбудеться. Також вдалося зберегти систему фестивальних абонементів. Це важливо, оскільки їх власники беруть участь в глядацькому голосуванні за кращий фільм міжнародного і національного конкурсів.

Втім, кіно можна подивитися і без абонементу, купивши онлайн-квиток за 60 гривень. Але майте на увазі, що на деякі покази існують обмеження. Вони стосуються кількості квитків і періоду доступу до кожного фільму (ці дати є на сайті фестивалю).

1. «Босий імператор»
У 2016 році призером Одеського кінофестивалю стала мокьюментарі-комедія «Король бельгійців». Вона оповідає про пригоди правителя Бельгії і знімальної команди, що супроводжувала монарха під час поїздки в Стамбул. Тепер Бросенс і Вудворт повертаються з умовним сиквелом цієї стрічки під назвою «Босий імператор».

Тут бідолаха Ніколас ІІІ знову опиниться в епіцентрі абсурдних замальовок - про прострелене вухо, санаторії на хорватському острові і розпад Європейського союзу.

"> 

2. «Атлантида»
Призер Венеціанського кінофестивалю 2019 року (секція «Горизонти») і одна із знакових картин про наслідки війни на сході України. Головні ролі виконали непрофесійні актори: колишній розвідник Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк. Зйомки проходили в Маріуполі.

Після вторгнення Росії в 2014 році Донбас перетворився на пустелю, де за інерцією тягне існування мізерна частина населення, яка так і не покинула регіон. Екологічна катастрофа отруїла ці землі і води. Через кілька років територія взагалі може перетворитися в зону відчуження, подібну Чорнобильської. Головний герой - колишній солдат, що страждає від посттравматичного синдрому. Залишившись без роботи, він приєднується до волонтерів «Чорного тюльпана», які розшукують загиблих в зонах бойових дій.

"> 

3. «Материнство»
Це дебют в ігровому кіно Мауро Дельперо, чиї документальні роботи раніше отримали кілька нагород на міжнародних кінофестивалях, були номіновані на премію «Давид ді Донателло» і удостоїлися спеціального призу італійського конкурсу кіносценаріїв «Солінас».

Тепер Дельперо розповідає історію Лу і Фаті - матерів-підлітків, які живуть в релігійному притулку в Буенос-Айресі. Сюди з Італії приїжджає сестра Паола, щоб дати свою остаточну обітницю. Коли одна з дівчат тікає, молода черниця бере під опіку її дитину.

"> 

4. «Невидимий»
Ігнас Йонінас, призер Варшавського і Литовського кінофестивалів (за драму «Гравець»), повертається в конкурсну програму з фільмом «Невидимий», який частково знімали в Україні.

Головний герой картини Йонас проводить час в Карпатах, намагається забути про рутину і вікову кризу. Відволіктися від гнітючих думок йому вдається тільки під час танцю. Незабаром це захоплення призводить його в танцювальний проект на литовському телебаченні і робить дуже популярним. Тим часом з в'язниці на свободу виходить давній ворог Йонаса - Вітас, який ніяк не може вирішити, на який шлях йому слід встати - помсти або ж прощення.

"> 

5. «Товариш Дракуліч»
Молодий угорський режисер Марк Боджар, володар премії імені Сімо Сандора за кращий дебют ( «Кривава Мері»), зняв абсурдистський фільм. Це вампірська історія, яка відбувається за часів холодної війни.

На початку 70-х представники Угорської Народної Республіки організують день донора у В'єтнамі, який якраз веде війну зі Сполученими Штатами. В якості почесного гостя на землю комуністичної країни ступає вампір. Молодій парі, яка працює в угорській таємної поліції, наказано стежити за незнайомцем і з'ясувати секрет його вічної молодості.

"> 
 
6. «Віктор_Робот»
Повнометражний дебют мультиплікатора Анатолія Лавренишина («Магазин співочих птахів»).

Дія анімаційної картини відбувається в далекому майбутньому. Штучна зірка, яка повинна забезпечувати енергією планети навколо себе, зламалася. Єдиний, хто її може полагодити, це дідусь маленької Віки, який і створив зірку. Однак він таємничо зникає. Дівчинка разом з помічником - крихітним роботом Віктором - відправляється на пошуки діда. Персонажів картини озвучували учасниці театрально-музичного гурту Dakh Daughters і вокаліст DakhaBrakha Марк Галаневич.

"> 

7. «Воєнні канікули»
Пронизлива історія від тележурналіста і документаліста Моріца Шульца. Жасмин (Аня) і Яструб (Микита) живуть в Україні, де на тлі військових дій більшої популярності набувають націоналістичні ідеї. Жасмин - дівчина з люблячої сім'ї, яка прагне досягти успіху за всяку ціну. Яструб - хлопчик, яким рідні знехтували, і він просто хоче знайти місце, де його полюблять.

Герої відвідують табір «Азов», мета якого - виховати патріотичних вояків для України завтрашнього дня. Там діти вчаться бути «справжніми українцями», битися, стріляти, отримувати і віддавати накази. Згодом це їх змінює.

"> 

8. «Конкурс краси»
Випускник Нью-Йоркської школи кіно Ейтан Іпекер представить в документальній програмі роботу про незвичайний конкурс краси.

З 2011 року в Хайфі проходить змагання, де конкурсантки - це жінки, які пережили Голокост. Дійство фінансується християнською організацією Євангелістів. Це історія про те, як пов'язані між собою пам'ять, політика і шоу-бізнес.

"> 

9. «Пророк і прибульці»
Призер кінофестивалів HotDocs, Tribeca і BFI Йоав Шамір підготував щось особливе - документальну картину «Пророк і прибульці».

У центрі оповідання знаходиться Раель, який стверджує, що він зустрівся з прибульцями, які призначили його «останнім пророком». Після цього чоловік стає засновником і керівником найбільшої в світі космологічної секти. Фільм «Пророк і прибульці» розповідає про амбітні плани Раеля освоїти нові території для пошуку вірних послідовників, а також піднімає багато питань про природу релігії.

"> 

10. «Жовта тварина»
Учасник Канн, Берлінале і Санденс Феліпе Браганса представить свій четвертий повнометражний фільм, який вийшов частково автобіографічним.

Дія відбувається в 2017 році в Бразилії. Збанкрутілий режисер Фернандо відправляється на пошуки привидів минулого своєї родини. Гнаний жахливими спогадами про свого діда і духом таємничого чоловіка з Мозамбіку, він повинен знайти власну ідентичність, відпустити минуле і усвідомити, як можна знімати кіно в умовах нинішньої культурної та політичної ситуації в своїй країні.

"> 

Мої відео