Суми Інформ

«НЕВИННІ», БО ДІТИ «МАЖОРІВ». ЯКІ РЕЗУЛЬТАТИ НАЙГУЧНІШИХ АВТОТРАНСПОРТНИХ КАТАСТРОФ?

«НЕВИННІ», БО ДІТИ «МАЖОРІВ». ЯКІ РЕЗУЛЬТАТИ НАЙГУЧНІШИХ АВТОТРАНСПОРТНИХ КАТАСТРОФ?
296948 ПЕРЕГЛЯДІВ

На превеликий жаль в Україні дуже розповсюджене явище порушення правил дорожнього руху і як наслідок скоєння ДТП. Звичайно, в таких випадках нашим законодавством настає кримінальна відповідальність, що передбачена статтею 286 КК України.

Та невже закон перестає діяти якщо в тебе є впливовий родич? Давайте згадаємо найбільш резонансні випадки скоєння ДТП та подивимося, що стало з правопорушниками.

Однією з найсвіжіших подій є смертельна ДТП в районі перехрестя проспекту Гагаріна та вулиці Одеської в Харкові. На швидкості в  понад 100 км/год 16-річний Микола Харківський врізається в Chevrolet Aveo, після чого його автівка продовжує летіти дорогою і тротуаром.

В результаті аварії, 58-річний Ігор Носов – водій Chevrolet Aveo загинув на місці.

Згідно з даними реєстру батьки хлопця є підприємцями. Батько займається торгівлею, а матір була керівницею фінансового підприємства. Завдяки такій інформації, 16-річного Миколу одразу назвали: сином бізнесменів.

Та цей випадок не поодинокий. Все частіше молоді люди створюють аварії, користуючись при цьому батьківським транспортним засобом і звичайно ж статусом.

За декілька днів до вищезгаданої ДТП 15-річний юнак на автівці свого дядька влетів у дерево. Після чого водій і троє його друзів загинули, а ще двох госпіталізували.

"Поки що ми не можемо сказати, що це надто масова ситуація. Але вже бачимо тенденцію", – повідомляє Олексій Білошицький, УП заступник керівника патрульної поліції.

            Ріст такої тенденції доволі стрімкий та має трагічні наслідки. Патрульна поліція повідомляє, що кількість аварій з участю неповнолітніх щороку зростає. Так, за офіційними даними: у 2018 було скоєно 243 аварії; у 2019 – 383; 2020 – 428, і цілих 416 ДТП в ще незавершеному 2021 році.

Вирішенням цієї проблеми у Міністерстві внутрішніх справ бачать два напрямки:

1)Внесення змін до законодавчих норм, посилення заходів покарання як для винуватців так і для їх батьків. Їх дії фактично є невиконанням батьківських обов’язків. Правоохоронні органи повідомляють, що таких протоколів дуже багато, але штрафи мінімальні: до 5100 грн, якщо дитині менше 16 років. Дешева ціна штрафу або ж повне уникнення покарання породжує все частіші випадки порушень.

2)Створення проєкту для підлітків, спрямованого на профілактику та усунення проявів девіативної поведінки - тієї яка не відповідає загальноприйнятим нормам. Реалізація такого проєкту має відбуватись на освітньому рівні.

Але вагомий вплив на такі злочинні вчинки молоді є не лише слабка система покарання, безкарність вони відчувають й завдяки авторитетним батькам, які займають пости депутатів, бізнесменів, суддів та прокурорів.

В 2009 році донька Олексія Мартинова (бізнес-партнер Ігоря Коломойського, співвласник групи «Приват», один з найвпливовіших людей Дніпра)  Ксенія Мартинова, стала учасницею смертельної аварії. Їдучи на мигаюче жовте світло, Мартинова збила на смерть 62-річну Любов Темну, яка поверталась зі зміни. Сама ж порушниця одразу втекла з місця злочину.

Спочатку про участь Ксенії в ДТП замовчували. Навіть місцева поліція не реагувала на вчинене. Чоловік загиблої, Іван Темний, заявляв: "Уже все місто знає ім’я тієї, яка відправила мою дружину на той світ".

Лише за два місяці, ім’я правопорушниці нарешті пролунало на загал. Анатолій Науменко, головний обласний міліціонер заявив, що автівкою дійсно керувала Мартинова, вона збила жінку і згодом втекла.  Потім поліцейський додав, що справа розглядається і має дійти до суду (втім так і не дійшла навіть до підозри)

Аж у 2012 році, знову згадали про скоєне. Поліція зайнялась пошуком свідків злочину, але чи були ці пошуки успішними, так і не відомо.

Чи не єдиною покараною за скоєне ДТП з участю "мажора" є Олена Зайцева (батько дівчини харківський бізнесмен Василь Зайцев, зведений брат Дмитро Зайцев екс-заступник прокурора Черкаської області часів Пшонки).

            Жовтень 2017 року. 20-річна дівчина, на величезній швидкості, зіштовхнулась з автівкою харків’янина Геннадія Дронова. Постраждалих від ДТП виявилось немало. Вилетівши на тротуар Зайцева збила 11 пішоходів, з них 5 загинуло одразу, ще дві дівчини потрапили до лікарні.

Теги: ДТП з мажором
Мої відео