Суми Інформ

Хто такий Олександр Поль та як він пов’язаний з Дніпром

Хто такий Олександр Поль та як він пов’язаний з Дніпром
80707 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вчора в Дніпрі був презентований новий дизайн для поштових марок із зображенням почесного громадянина міста – Олександра Поля.

Цим роком назвали «роком Поля», випустивши майже тисячу марок та двісті конвертів з самим зображенням діяча.

Що такого принесла для міста ця постать та чим він вирізняється від інших відомих дніпрян?

·       Олександр Миколайович Поль – краєзнавець, археолог, суспільний діяч та перший житель Катеринослава (до 1926 року інша назва міста);

·       Закликав побудувати залізницю Кривий Ріг – Донбас;

·       Брав учать в кріпосних та земляних реформах;

·       Також підтримав ідею будувати стаціонарний міст через Дніпро;

·       Першим зробив аналіз рудних порід та заявив, що на цьому місці можна дуже багато будувати;

Поряд з місцевою радою з уламка могили Олександра Поля зробили пам’ятник та захистили від вандалів захисним склом товщиною 20 міліметрів.

У місті Дніпро під час промови щодо Дня міста мер міста Борис Філатов розповів, що під час обшуків руїн Лазаревської церкви виявили могилу Олександра Поля, а точніше – лише його останки. Шукали могилу за німецьким аерознімком Люфтваффе від 1914 року на місці церкви за двома спільними точками, які вказували на приблизне місцеперебування.Це підтвердила лабораторна експертиза. Саму могилу розбомбили авіаційним шляхом під час Другої Світової війни.

Також у Севастопольському парку, яке раніше було кладовищем та на якій був похований самий діяч, зробили виставку зі скелета Поля для відвідувачів та зробили можливість сфотографуватися з відомою постаттю.

Поважайте свою культурну спадщину та пам’ятайте своїх земляків – діячів, яку внесли вагомі внески в історію та інфраструктуру України.

За новинами Дніпра, Дніпропетровської області та свого міста слідкуйте на сайті, бережіть один одного та  будьте здорові!!

Мої відео