Суми Інформ

ПЛР-тест негативний, але втома залишилася: як правильно відновитися після хвороби?

ПЛР-тест негативний, але втома залишилася: як правильно відновитися після хвороби?
14921 ПЕРЕГЛЯДІВ

Хвороба інколи вимагає дуже багато сил, щоб її побороти й відновитися після лікування. Більшість людей нехтують етапом відновлення й одразу відправляються на роботу. Але те, що симптомів більше немає, то не значить, що хвороба не може повернутися знову. Після хвороби імунітет людини дуже ослаблений, тому для будь-якої інфекції буде легко потрапити до організму.

Новий вірус COVID-19 був розпізнаний тільки у 2019 році, але вже відомо, що деяким потрібно більше часу на відновлення, ніж зазвичай. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в інтерв’ю повідомила, що під час хвороби в організмі відбувається багато порушень, які самі собою не проходять. Вона каже, що швидке відновлення залежить багато в чому від їжі. Особливо, в осінній період потрібно дотримуватися корисного харчування й приймати вітаміни.

Дієтолог каже, що корисні продукти без хімії допоможуть відновити рівень кисню в організмі й прискорити одужання. Зокрема при хворобі в організм не поступає потрібний рівень кисню до тканин, системне запалення організму стає усе яснішим, а баланс кишечної мікробіоти руйнується. Оксана підкреслила, що потрібно обирати страви, які тільки покращать розумову та фізичну активність. Корисно буде з’їсти варене яйце зранку в якому є велика кількість вітаміну Е. Також є корисними фосфоліпіди, які знаходяться у великій кількості на дні пляшки з-під олії. Дієтолог каже, що добре утворюють антитіла в організмі скумбрія та тріска, тож під час пандемії ці страви повинні бути у списку найуживаніших. Ні для кого не секрет, що бактерії та віруси в організмі допомагають вбивати вітаміни С, які знаходяться у лимоні, деяких цитрусових, чай із шипшини та квашена капуста. Каротиноїди також допомагають організму відновити стан кишківника та легень.

В деяких людей після того, як вони отримають негативний тест на коронавірус досі тримається температура 37-38 градусів. Така поведінка організму досить нормальна, тому що тривала боротьба із вірусом відгукується сильною втомою. Лікарі рекомендують після одужання не навантажувати себе, а розпочинати робочий режим повільно. Щоб допомогти організму прийти в норму після ковіда кожного дня нюхайте різкі запахи й тренуйте свої легені вправами для дихання. Фізична активність може розпочатися з 30-ти хвилинної прогулянки парком, але не потрібно бігти одразу в спортивний зал. Лежання дома також не буде надто корисним для відновлення, бо рух та чисте повітря надасть сили. Але прогулянок на свіжому повітрі не вистачить, щоб відновити імунітет, тому вживання амінокислот, які знаходяться у цибулі, спаржі, у м’ясі птиці, сої, часнику та яйцях допоможуть зміцнити імунітет. Для того, щоб відновитися й повернутися до активного життя потрібно терпіння й любов до себе.

У тяжких випадках відновлення може зайняти до шести місяців, бо коронавірус може залишати по собі фіброзні зміни різного ступеня. Люди, які хворіють думають, що в лежачому стані та спокої вони підуть на поправку. Однак лікарі рекомендують робити помірні вправи й виходити на прогулянки в безлюдні місця, навіть якщо людина лежача, то хоча б піднімати руки чи ноги. Лікарі рекомендують людям з ускладненнями на легені й з фіброзними змінами бути обережними з дихальними вправами, бо легені втратили свою еластичність й гімнастика може тільки нашкодити. Також потрібно зав’язати з моржуванням й деякий час не ходити в сауну, тому що контраст може негативно відгукнутися на загальне самопочуття.

Мої відео