Суми Інформ

Близько 75 відтінків емоцій існує в людини: про емоційний інтелект з вуст психологині, експертки Вікторії Муромець

Близько 75 відтінків емоцій існує в людини: про емоційний інтелект з вуст психологині, експертки Вікторії Муромець
27457 ПЕРЕГЛЯДІВ

В 1978 році при підльоті до аеропорту, літак зазнав аварії. Командир екіпажу виявив несправність. Але коли він сам намагався усунути проблему, закінчилося пальне й літак упав. Що ж робили інші члени екіпажу? Командир не виявляв свою агресію, він не показував, що йому страшно. Хоча розумів, що все закінчиться трагічно в цей момент. Він, як коробочка, закрився й почав щось робити в літаку. Насправді командир завжди був агресивним, тож члени екіпажу боялися навіть звернутися до нього. Страх переміг. Люди не показали своїх справжніх емоцій і як наслідок трагічний кінець. Фрази, підтримуючі слова могли стати перемогою над великою проблемою. Знання, й розуміння інших допомогло б вберегти життя людям.
Емоції стають запорукою досягнення вершин у житті людини. Вміння керувати емоціями — гарний привід знаходити вихід з конфліктних ситуацій чи налагоджувати правильно командну роботу. Який емоційний бар'єр має існувати між дітьми та батьками, як зрозуміти емоції співрозмовника, як керувати емоційним станом та чому емоційний інтелект став важливою компетенцією нашого життя, читайте далі.
Так, на 12 вебінарі курсу з Smart Skills від Благодійної організації Smart Foundation дізналися все про емоції разом з експерткою та психологинею, кандидаткою педагогічних наук, доценткою Вікторією Муромець.
Психологиня зазначила, що емоції формуються внутрішньо, в нашій свідомості. Емоційний інтелект розвивається з народження й протягом всього життя. Тобто це так звана вроджена та набута навичка. Поєднання раціоналізму з емоційним чуттєвим дійсно полягає у вмінні зчитувати емоції інших людей. Емоції є важливим фактором нашого життя. Адже, коли людина розуміє свої емоції чи оточуючих, вона долає будь-які непорозуміння, починає комунікувати без надмірної тривоги, користується емпатією, знає та розуміє, що доносить її співрозмовник.
Емоційний інтелект — це група ментальних здібностей, які беруть участь в усвідомленні та розумінні власних емоцій та емоцій співрозмовника. Насамперед варто навчитися розуміти, що людина відчуває або хоче відчувати тоді або тепер, наголошує Вікторія Муромець. Розуміння власних емоцій — запорука вдалої комунікації з іншими людьми. Якщо ви зараз схвильовані або навпаки в піднесеному настрої, збуджені, то ви починаєте враховувати емоцій оточуючих. Наприклад, у друзів сталася сумна звістка, але у вас веселий настрій. Така емоція останнього/останньої не на часі. Якщо людина буде дотримуватися лише власних емоцій, то вона може зруйнувати емоції людей, які поруч. Доречно в такому випадку співпереживати. Це вказуватиме на високий емоційний інтелект людини. Її важливо не лише внутрішнє самовдоволення, а й емоції інших. Це основа довірливих стосунків, взаєморозуміння в колективі.
Протягом всього життя людина пізнає власні поведінкові реакції. Це допомагає будувати ефективні стосунки, в яких немає такого поняття, як насильницьке спілкування. Емоційний інтелект насамперед дозволяє людині регулювати власні емоції. Адже кожен може впливати на радість, гнів, збудження, агресію. Також наступним фактором є розуміння емоцій інших людей. Існує ще й блок усвідомлює. Людина в будь-якому випадку усвідомлює емоційний стан. А це стає основою вдалих стосунків з рідними, друзями. Ба більше, бонусом стає самомотивація в розумінні власних емоцій.
Емоції є компонентами нашої активності психічних процесів. За виникнення будь-яких емоцій людини стоїть мегдалина, яка сповіщує про врегулювання емоційної системи. Вони змальовують наше життя яскраво. Людина, яка живе в чорно-білих відтінках, має депресивний стан. Останнє довели нейропсихологи.
До того ж жести та міміка говорять більше про емоційну взаємодію з іншими. Надто велика жестикуляція має результат емоційного збудження, хвилювання. А от тембр голосу може пришвидшуватися або навпаки сповільнюватися в момент хвилювання.
Близько 75 відтінків емоцій існує в людини. Від страху до жаху один крок. Можна будувати стосунки, але потім із жахом від них втікати. Радість є складовою довіри та любові. Передчуття, злість — це про агресію. Безтурботність — радість, яка переростає в більш піднесений стан.
Емоційний інтелект потрібен для того, щоб розуміти себе й своїх співрозмовників. Це допоможе будувати партнерські стосунки на засадах розуміння.
Насамперед для покращення емоційного інтелекту можна створити власний щоденник, наполягає експертка, в який варто занотовувати щоденні емоції. Це стає профілактикою депресії й емоційного вигорання. Також варто запитувати себе чому ця емоція з'явилася, чому вона корисна. Відстежування емоцій — це профілактика депресивних станів у нашому житті та шлях до самопізнання.
" Якщо я про себе знаю багато, то я можу поділитися з іншими. Або буду добре розуміти себе чи ситуацію, в якій знаходжуся. Це піклування про особистісні кордони. Аналізуйте й чужі емоції, аби відчувати зацікавленість та задоволення ", - говорить психологиня Вікторія Муромець.
Дізнатися більше про емоційний інтелект можна в бестселері Деніела Гоулмана "Емоційний інтелект". Книга має не лише теоретичні основи, а й практичні поради.

Мої відео