Суми Інформ

Вона - найдорожча клітина людського організму

Вона - найдорожча клітина людського організму
140133 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вона несе у собі життя. Вона є унікальною. Її розмір понад 100 мкн, тому її можна розглянути неозброєним оком. Вона "однолюб", а значить підкорити її може тільки найсильніший і найкращий. Вона є найдорожчою клітиною людського організму. Її ім'я – яйцеклітина. ⠀ Зароджується вона разом із ручками, ніжками та серцем дівчинки ще в лоні матері, тобто під час ембріонального розвитку у дівчинки відбувається закладка яйцеклітин. А на момент народження у новонародженої малечі їх від 1 до 2 мільйонів. На початку перших менструацій більшість загине, а за все життя близько 400 яйцеклітин дозріє під час овуляцій. 
 
Таким чином, той ооцит, який у даному циклі зараз у Вас дозріває, з Вами був протягом усього життя. Тому важливо берегти себе від впливу токсичних речовин, алкоголю та інших шкідливих факторів, обираючи здоровий спосіб життя.  До речі, з цією ж метою кріоконсервують свої клітини перед початком хіміотерапії пацієнтки, які хворі на рак. Щоб зберегти здоров'я клітини до зачаття. У багатьох розвинених країнах світу до цієї технології звертаються молоді здорові жінки, які знають, що в найближчі роки будуватимуть, наприклад, кар'єру і народжувати не планують. 
 
Річ у тім, що після 35 років шансів завагітніти набагато менше, ніж у 25. У порівнянні зі сперматозоїдами ооцитів у сотні разів менше та їх кількість не відновлюється. Також у порівнянні з чоловічими клітинами, яйцеклітина в тисячі разів більша за сперматозоїд, вона не може самостійно пересуватися як він і живе протягом доби. 
 
Після еякуляції сперматозоїди проходять шлях довжиною в 7-10 см, на що у них йде часу від пів години до кількох діб і в сприятливих умовах вони можуть прожити до 72 годин. З мільйонів до цілі добігають сотні сперматозоїдів. 
Тут не обходиться без допомоги гамонів, речовин, які виділяє яйцеклітина. Вона таким чином їх приманює та продовжує період їх активності, а після того, як найспритніший проникне всередину "утилізує" інших.  

Яйцеклітина запліднюється лише одним сперматозоїдом і поділ її починається з їх злиття. А це означає, що непорочного зачаття у людей немає. У статевих клітинах перебувають по 23 хромосоми. Сперматозоїд відповідає за стать дитини, а яйцеклітина є джерелом енергії для її розвитку. Дві абсолютно різні клітини від двох різних людей. І після злиття цих двох зароджується нове життя.
Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео