Суми Інформ

У Великій Британії розпочалися перші в світі клінічні випробування мРНК-вакцини проти меланоми, найсмертоноснішого типу раку шкіри

У Великій Британії розпочалися перші в світі клінічні випробування мРНК-вакцини проти меланоми, найсмертоноснішого типу раку шкіри
244098 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Великій Британії розпочалися перші в світі клінічні випробування мРНК-вакцини проти меланоми, найсмертоноснішого типу раку шкіри.

Вакцина, відома як mRNA-4157 (V940), розроблена компаніями Moderna та Merck Sharp and Dohme (MSD). Наразі вона ще не доступна для загального використання в системі охорони здоров'я, але проходить клінічні випробування. Вона базується на тій же технології, що й сучасні вакцини проти COVID-19 і перебуває на завершальній стадії тестування. Ця вакцина є персоналізованою, оскільки її склад адаптується до генетичного підпису конкретної пухлини пацієнта.

Препарат діє за принципом, що дає організму сигнал виробляти білки або антитіла, які атакують маркери або антигени, притаманні лише раковим клітинам пацієнта. За словами лікарів з Університетського коледжу лондонських лікарень (UCLH), цей препарат використовується разом з іншими ліками, такими як пембролізумаб або Кейтруда, для підтримки імунної системи у боротьбі з раковими клітинами.

В рамках міжнародного дослідження у Великій Британії планується залучити не менше 60-70 пацієнтів у восьми медичних центрах, включаючи Лондон, Манчестер, Единбург та Лідс. Учасники мають пройти хірургічне видалення меланоми з високим ризиком зараження протягом останніх 12 тижнів. Деяким з них буде надано манекен або плацебо замість вакцини, приховуючи справжнє призначення.

Мої відео