Суми Інформ

Земельний податок: хто звільняється від сплати обов’язкового платежу

Земельний податок: хто звільняється від сплати обов’язкового платежу
172838 ПЕРЕГЛЯДІВ

Обов’язковим платежем, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), та постійних землекористувачів, є земельний податок. Існують випадки, коли певні особи мають пільги по сплаті цього платежу. Про це розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми), посилаючись на Мінюст.

Від сплати земельного податку звільняються:

·          особи з інвалідністю І і ІІ групи;

·          особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

·          пенсіонери (за віком);

·          ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

·          особи, визнані законом такими, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

·          на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

 Варто зазначити, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

·          для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш ніж 2 га;

·          для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш ніж 0,25 га, в селищах – не більш ніж 0,15 га, в містах – не більш ніж 0,10 га;

·          для індивідуального дачного будівництва – не більш ніж 0,10 га;

·          для будівництва індивідуальних гаражів – не більш ніж 0,01 га;

·          для ведення садівництва – не більш ніж 0,12 га.

Важливо пам’ятати, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися шляхом переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

 Якщо фізична особа станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, то до 1 травня поточного року повинна подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду (календарний рік), у якому подано таку заяву.

Якщо право на пільгу у фізичної особи виникає протягом календарного року, та/або фізична особа набуває право власності на земельну ділянку/ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Мої відео