Суми Інформ

Великобританія планує створити альянс держав, які припиняють добування горючих корисних копалин

Великобританія планує створити альянс держав, які припиняють добування горючих корисних копалин
196113 ПЕРЕГЛЯДІВ

Напередодні кліматичного саміту ООН у Глазго, COP26, Великобританія прагне позиціонувати себе як лідера у глобальних зусиллях щодо припинення державної підтримки добування горючого корисного палива. Спеціальний поcол Великобританії на COP26 Джон Мертон оголосив раніше у жовтні про намір Сполученого Королівства створити альянс урядів та державних фінансових установ для поступового припинення міжнародного державного фінансування викопного палива та збільшення підтримки відновлюваних джерел енергії.

Безперечно, лідерство в цьому найважливішому питанні вкрай необхідне для запобігання найгіршим наслідкам зміни клімату. Питання полягає в тому, чи зробить Великобританія все необхідне для виконання цієї обіцянки, і чи інші провідні фінансисти горючого палива будуть готові до цього.

Уряди повинні терміново вжити всіх можливих заходів, щоб зупинити потік фінансової підтримки викопного палива. Міжнародне енергетичне агентство у звіті за 2021 рік чітко заявило, що для досягнення світових кліматичних цілей усім урядам необхідно у найближчі кілька років скасувати субсидії на викопне паливо та повністю припинити інвестиції у нове виробництво викопного палива цього року.

Зрештою, поступове скасування підтримки викопних видів палива - це питання виконання урядами своїх зобов'язань щодо боротьби з кліматичною кризою. Цей крок є ключовим для скорочення викидів і забезпечення того, щоб уряди могли використовувати всі свої ресурси для підтримки спільнот, які несуть основний тягар впливу клімату.

Проте уряди продовжують надавати підтримку викопному паливу на мільярди доларів. У період з 2018 по 2020 рік країни G20 та керовані ними багатосторонні банки розвитку щорічно виділяли не менше 63 млрд доларів США в рамках міжнародного державного фінансування проектів з видобутку нафти, газу та вугілля, що у 2,5 рази більше, ніж на відновлювані джерела енергії . Якщо розглядати державне фінансування разом із внутрішніми субсидіями та іншими видами підтримки, то в період з 2017 по 2019 рік уряди країн G20 виділяли 584 млрд доларів на рік на підтримку викопних видів палива.

Позитивним моментом є зростання думок за припинення міжнародного фінансування вугілля, включаючи прийняте у червні зобов'язання G7 поступово припинити більшу частину державного міжнародного фінансування вугільної енергетики. Уряд Китаю - найбільшого у світі міжнародного державного фінансиста вугільної енергетики - через кілька місяців заявив про припинення будівництва вугільних електростанцій.

Тепер, коли COP26 та саміт G20 вже не за горами, команда з клімату Сполученого Королівства поставила амбітну мету припинити державне фінансування не лише вугілля, а й усіх копалин палива. Це важливий крок, і до нього мають приєднатися усі. Зокрема, такі країни, як Канада – найбільший державний фінансист викопного палива, а також Італія, Німеччина та Франція – одні з 15 найбільших фінансистів викопного палива у G20, мають ухвалити це зобов'язання.

 

Але потрібно більше. Міжнародне державне фінансування має ключове значення, але уряди також повинні припинити багатомільярдні внутрішні субсидії та державну підтримку викопного палива, захищаючи при цьому домогосподарства з низьким рівнем доходу від зростання цін, пов'язаного з цим. І хоча спільні зобов'язання є першим позитивним кроком, за ними мають бути конкретні та своєчасні дії. Минулі зобов'язання щодо поетапного скасування субсидій на викопне паливо зупинилися. Незважаючи на неодноразові обіцянки, уряди країн G20 колективно досягли лише дев'ятивідсоткового скорочення мільярдних субсидій на викопне паливо в період з 2014-2016 по 2017-2019 роки.

Хоча уряд Бориса Джонсона, будучи членом G20, зобов'язався поступово припинити субсидування викопного палива, він заперечує, що Великобританія має субсидії на викопне паливо, ґрунтуючись на своєму власному вузькому визначенні, яке не враховує такі ключові заходи субсидування і зниження податків. Згідно з дослідженням, опублікованим у 2020 році Міжнародним інститутом сталого розвитку, Великобританія посідає найгірше місце серед країн G20 Організації економічного співробітництва та розвитку за субсидіями на викопне паливо, оскільки щорічно спрямовує в середньому 16,4 мільярда доларів на державну підтримку вугілля, нафти та газу та не має прозорість щодо цих субсидій. Відповідно до звітності ОЕСР за 2021 рік, внутрішня підтримка викопних видів палива у Великій Британії збільшилася на 37% з 2017 по 2019 рік, в основному за рахунок пільг з податку на прибуток корпорацій, пов'язаних із видобутком у Північному морі.

 

Фінансування кліматичної катастрофи несумісне з кліматичним лідерством, і всі уряди повинні терміново працювати над усуненням підтримки горючого корисного палива всередині країни та за кордоном. 

Мої відео