Суми Інформ

ВООЗ: нехватка шприців загрожує вакцинації від COVID-19 в Африці

ВООЗ: нехватка шприців загрожує вакцинації від COVID-19 в Африці
331942 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всесвітня організація охорони здоров'я виступила з попередженням про нестачу шприців. Ця криза може поставити під загрозу і без того нелегкі зусилля щодо вакцинації населення африканського континенту проти COVID-19.

"Існує загроза, що запаси шприців вичерпаються", - сказав лікар Матшідісо Моєті, регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я по Африці, на прес-брифінгу в четвер. "Якщо не буде вжито рішучих заходів щодо збільшення виробництва шприців, Африці загрожує криза".

За оцінками ЮНІСЕФ, наступного року не вистачатиме до 2,2 мільярда шприців з автоматичним механізмом, які блокуються після використання для запобігання повторному застосуванню. Цей тип шприців використовується переважно у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Дефіцит ще не сильно вдарив країнами. Більшість країн отримали шприци у комплекті з партіями вакцин COVID-19 від COVAX та ЮНІСЕФ. Але це тільки тому, що Африканський континент не отримав велику кількість вакцин. Менш ніж 6% населення континенту вакциновано.

"Спочатку це було можливо, тому що у нас було менше доз, але тепер, коли дози надходять, без плану ми справді опинимося в біді", - коментує Фіона Атухебве, новий співробітник ВООЗ із впровадження вакцин в Африці.

"Надходження вакцин зараз перевищують доступність шприців", - додала вона.

Коли деякі країни з високим рівнем доходу жертвують вакцини на двосторонній основі, вони не включають шприци.. ВООЗ заявили, що Кенія, Руанда та Південна Африка вже зіткнулися із затримками в отриманні шприців.

Доктор Сабін Нсанзімана, генеральний директор Біомедичного центру Руанди, сказав, що ця проблема стає сильнішою, коли його країна отримує пожертвувані вакцини з коротким терміном зберігання. Деякі вакцини надходять менш ніж за місяць до закінчення терміну придатності, сказав він, додавши, що коли виникають затримки з отриманням шприців, це змушує країну шукати можливість провести вакцинацію до закінчення терміну придатності.

 

Для вакцини Pfizer потрібен спеціальний шприц 0,3 мл, який є новим типом шприца, а це означає, що існує обмежена кількість виробників, які випускають його, і глобальних запасів не існує.

Мої відео