Суми Інформ

Доповідь ООН з торгівлі та розвитку: океанічна економіка відкриває експортні можливості на 2,5 трильйони доларів

Доповідь ООН з торгівлі та розвитку: океанічна економіка відкриває експортні можливості на 2,5 трильйони доларів
225253 ПЕРЕГЛЯДІВ

Полегшення доступу до ринка, фінансування та передача технологій для товарів та послуг, пов'язаних з океаном, допоможуть країнам швидше відновитись після пандемії COVID-19.

Серед океанічних галузей найбільше від пандемії COVID-19 постраждав туризм: 2020 року кількість міжнародних туристичних прибутків скоротилася на 70%. Щодо товарів, то найбільшими секторами були ті, які мають більш високу додану вартість: морські високотехнологічні виробництва, судна, портове обладнання та їх частини.

Провідними експортерами товарів морського транспорту є розвинені країни Європи, країни Азії (навіть якщо виключити Китай), за ними слідують країни Північної та Південної Америки (розвинені та розвиваються).

Пандемія COVID-19 також вплинула на послуги транспорту, оскільки невелике постачаннях і різке зростання попиту призвели до подвоєння фрахтових ставок, що позначилося на споживачах і країнах, найбільш залежних від морських перевезень, таких як малі держави, що розвиваються. Для того, щоб країни швидко оговталися від пандемії та зайнялися стійкою океанічною діяльністю, у доповіді рекомендується забезпечити ширший доступ до екологічно безпечних морських технологій.

"Країнам необхідні такі заходи підтримки, як спрощення та диверсифікація торгівлі та фінансування, доступ та передача технологій, гармонізація та прозорість регулювання, - каже Клаудія Контрерас, економіст ООН з торгівлі та розвитку.

Також важливо нарощувати національний потенціал, щоб у кожній країні були підготовлені спеціалісти для впровадження та застосування таких технологій”.

 

А оскільки попит на продукцію високого класу зростає, країни виграють від диверсифікації та модернізації свого виробництва на користь невеликих океанічних видів діяльності із вищою доданою вартістю”.

Мої відео