Суми Інформ

Порядок виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт

Порядок виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт
208959 ПЕРЕГЛЯДІВ

На сьогодні законодавство передбачає достатньо жорсткі заходи впливу на осіб, які заборгували зі сплати аліментів. Серед цих заходів - застосування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисної роботи ( ст. 24 КУпАП). За визначенням, наданим у ст. 311 КУпАП суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт.
Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.
"Для прикладу нещодавно суддя Дубровицького районного суду розглянула матеріали справи, які надійшли від Дубровицького відділу державної виконавчої служби у Сарненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) про притягнення до адмінвідповідальності непрацюючого чоловіка. Чоловік не сплачував аліменти з червня 2008 року. Таким чином заборгував донці 152,8 тисячі гривень. На розгляд справи у суді винуватець не з'явився, про причину не явки не повідомив. Суд постановив за частиною 1 статті 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, притягнути до адміністративної відповідальності та накласти на нього адмінстягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк 120 годин, з виконанням суспільно корисних робіт не більше восьми годин на день", - розповідає Тарас Грень, начальник Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» сукупний розмір заборгованості за несплату аліментів зменшується до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт.
За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, орган державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів видає довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання. Така довідка дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.
У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов'язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на термін від 240 до 360 годин. Щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, встановлюється адміністративна відповідальність і передбачається покарання у вигляді адміністративного арешту строком до 10 діб, що передбачено ст. 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Інформуємо, що для притягнення неплатника аліментів до адміністративної відповідальності необхідно звернутися до органу державного виконавчої служби, в якому перебуває на виконанні виконавче провадження про стягнення аліментів.
Суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю I або II групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.

Мої відео