Суми Інформ

Президент Міжнародного кримінального суду виступив перед Генеральною Асамблеєю ООН та закликав до загальної підтримки

Президент Міжнародного кримінального суду виступив перед Генеральною Асамблеєю ООН та закликав до загальної підтримки
10078 ПЕРЕГЛЯДІВ

10 листопада 2021 року Голова Міжнародного кримінального суду (МКС) суддя Петр Хофманські виступив перед Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй (ООН), щоб подати щорічну доповідь Суду, в якій детально описано його діяльність, поточні справи, ключові судові рішення та процеси відшкодування збитків.

Президент Хофманьскі розпочав свій виступ із висловлення подяки Суду ООН за "непохитну прихильність" МКС, а також за широку допомогу та співпрацю, що надаються на відплатній основі. Обидві організації пов'язують "тісні, унікальні відносини" та поділяють спільні цінності "світу, безпеки, верховенства закону та поваги до прав людини", нагадав Голова.

Президент також підкреслив важливу роль Суду як "невід'ємної частини міжнародної структури з підтримки верховенства права" у досягненні Цілі 16 сталого розвитку ООН. "МКС - це перспективний інститут, структура верховенства права, створена для благополуччя нинішнього та майбутніх поколінь", - додав він.

Президент МКС закликав усі держави, які ще не зробили цього, приєднатися до Римського статуту: "Маючи 123 держави-учасниці, МКС користується широкою міжнародною підтримкою. Але заради майбутніх поколінь, заради жертв і заради нашого спільного людства я сподіваюся, що це число ще зросте ". "Емпіричні дослідження показують, що приєднання до Римського статуту сприяє стримуванню найтяжчих злочинів з міжнародного права. Йдеться не лише про запобігання злочинам у себе вдома; кожна нова держава-учасниця також зміцнює систему загалом і дає більше надії жертвам у всьому світі", – додав він. Завершуючи свій виступ, Президент сказав: "Усім країнам, які сумніваються у приєднанні, я хотів би сказати: "Давайте поговоримо. Я щиро вірю, що багато перешкод може бути вирішено шляхом діалогу".

Висловивши вдячність Суду за співробітництво, отримане від численних держав та організацій за останній рік, Голова підкреслив, що понад десять ордерів на арешт, виданих Судом, залишаються невиконаними. Він закликав держави-учасниці Римського статуту розглянути можливість ратифікації поправок, прийнятих Асамблеєю держав-учасниць, приєднатися до Угоди про привілеї та імунітети МКС та імплементувати Статут у своє національне законодавство. Президент також закликав держави робити пожертвування до Цільового фонду МКС для жертв (TFV), щоб підтримати його репараційну діяльність, що охоплює сотні тисяч жертв та їхні сім'ї.

У доповіді, представленій Президентом Хофманські, описується прогрес, досягнутий Судом у 2020-2021 роках, незважаючи на практичні труднощі, викликані пандемією COVID-19, оскільки на його розгляді було 16 відкритих ситуацій. Серед помітних подій: було винесено два апеляційні рішення щодо суті справи, вердикт та вирок, а також постанову про відшкодування збитків жертвам; розпочалися два судові процеси; було підтверджено звинувачення проти двох обвинувачених; Минулого року Прокурор розпочав три нові розслідування.

 

"Міжнародний кримінальний суд працює на повну силу, успішно виконуючи свій мандат у боротьбі з безкарністю. Суд діє на багатьох континентах, розглядаючи найсерйозніші злочини, передбачені міжнародним правом. Процеси проходять у наших залах суду день у день, з тижня на тиждень, з місяця на місяць", - сказав Президент.

Мої відео