Суми Інформ

Чи можна пристроювати балкон або приєднувати частину коридору або горища до квартири: дозвіл на перепланування

Чи можна пристроювати балкон або приєднувати частину коридору або горища до квартири: дозвіл на перепланування
16923 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зробити для себе квартиру комфортною мріє кожний, особливо актуальним це питання є для власників малогабаритних квартир у багатоповерхових будинках. Як зробити все правильно та  не порушити законодавство, розповідає фахівчиня Краматорського місцевого центру, Олександра Волженіна.

Що таке перепланування?

З точки зору законодавства, переплануванням вважається   перенесення  і  розбирання  перегородок,  перенесення і влаштування  дверних  прорізів,  улаштування  і   переустаткування тамбурів,    прибудова   балконів   на   рівні   перших   поверхів
багатоповерхових будинків.

Коли необхідно отримувати дозвіл на перепланування:

  •  перепланування житла передбачає втручання в несучі конструкції будинку;
  • перепланування  з втручанням в інженерні системи загального користування;
  • перепланування, в результаті якого змінюється площа, кількість або склад приміщень.

 Як прибудувати балкон?

Власник, наймач (орендар) приміщень житлових будинків має право на перепланування балконів і лоджій за відповідними проєктами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку, з дозволу власника будинку та органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку.

 

Перелік необхідних документів

  • заява  про  надання  дозволу на перепланування - копія свідоцтва  на  право  власності  або  договору  найму (оренди) приміщення;
  • копія  поповерхових  планів,  завірених   в   установленому порядку;
  • проєкт перепланування  жилих  будинків,  жилих   і   нежилих  у  жилих  будинках  приміщень,  погоджений  в установленому порядку;- згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними  осіб  на  перепланування  приміщень,  що перебувають у їх спільній власності.

Заяву необхідно направляти до органу архітектури та містобудування відповідної міської ради.

Після отримання рішення органу місцевого самоврядування про надання дозволу на перепланування можна розпочинати будівельні роботи з перепланування згідно з проєктом.

Після проведення перепланування необхідно звернутись до бюро технічної інвентаризації для отримання нового технічного паспорта об’єкта.

Чи можна приєднати частину коридору або горища до квартири?

Спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Допоміжними приміщеннями багатоквартирного будинку є приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»  встановлено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників і не може бути поділено між співвласниками і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки спільного майна багатоквартирного будинку.

Отже, коридори, горища тощо, які призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців, не підлягають приватизації та не можуть бути поділені і виділені власнику квартири у багатоквартирному житловому будинку.

 

         

Мої відео