Суми Інформ

ЕФЕКТИВНА САМООСВІТА. ЯК ІНТЕРНЕТ-ПЛАТФОРМА ЗРОБИЛА НАВЧАННЯ ДОСТУПНІШИМ

ЕФЕКТИВНА САМООСВІТА. ЯК ІНТЕРНЕТ-ПЛАТФОРМА ЗРОБИЛА НАВЧАННЯ ДОСТУПНІШИМ
397150 ПЕРЕГЛЯДІВ

У сучасному світі дуже важливо постійно розвиватись та удосконалюватись. Адже, для кожного хто планує досягати успіху та самовдосконалюватись потрібно вміти щоденно рости над собою, аби не «відставати від життя».

Шлях нашого саморозвитку можна описати красивою цитатою: «Якщо в коробку покласти алмаз – вона стане скринькою. Якщо ж в коробку кинути недогризок – вона стане урною. Ми це те, що вкладаємо у свою голову».

І це справді так, тому, що процес самовдосконалення це певною мірою інвестиція у власне майбутнє. Докладаючи зусиль на освіту ми тим самим прокладаємо шлях в успішно реалізоване майбутнє.

Цікаво, що раніше термін «самоосвіти» означав – отримання нових знань своїми силами, проте зараз маємо інше визначення цього ж терміну. Самоосвіта – добровільний та усвідомлений процес пізнання нового, в самостійно визначений для навчання час.

Для кого та для чого потрібна самоосвіта?

На щастя, кожен охочий може займатись самоосвітою та досягати поставлених перед собою цілей. Не зважаючи на те, чи це опанування нових професійних навичок або ж просто розширення власного світогляду. Головною ціллю самоосвіти є насамперед навчити «правильного» мислення і вміти з кожним днем все більше розвиватись, щоб грамотно оцінювати всі події, які відбуваються навколо нас.

Ще одним прикладом необхідності самоосвіти є такі всесвітньо відомі люди, як Стів Джобс та Білл Гейтс. І таких «геніїв» нашого суспільства існує справді багато. Їх об’єднує те, що вони не мають вищої освіти, проте постійно розвивались власними силами. Так їм вдалося досягти шаленої успішності й популярності чи не в кожному куточку планети.

Prometheus – українська платформа, яка допоможе у навчанні, але й заощадить при цьому ваші кошти

Назва Prometheus, що в перекладі з англійської означає Прометей, є цілком влучною для платформи. Адже міфологічний просвітник повністю імпонує головній цілі проєкту – зробити освіту якісною та доступною для всіх охочих.

Історія створення

Ідея створити освітню онлайн-платформу у 2014 році з’явилась у студента-історика Київського національного університету імені Тараса Шевченка - Івана Примаченка. Хлопець розповів, що надихнувся популярними курсами від Стенфордського університету. Іван також здобував освіту на курсі програмування. Успішно освоївши базові навички він зміг самостійно створити сайт платформи  Prometheus.

Спочатку на сайті почали публікувати курси, зняті в відеоформаті на касетні камери. Але на цьому Іван не зупинився, бо прагнув зробити свій проєкт на рівні західних взірців. Хлопець зізнається, що на початку довелося зіштовхнутися з багатьма труднощами: коштів постійно бракувало, як і людей та інфраструктури. Та незабаром ініціативу почали помічати та підтримувати, так у Prometheus з’явилась матеріально-технічна база для реалізації запланованого проєкту.

Також, слід згадати ще двох співзасновників освітньої онлайн-платформи. Ними є Вікторія Примаченко – мати Івана, яка на момент створення стартапу працювала режисеркою і допомогла синові з фільмуванням та монтажем. Олексій Молчановський – спеціаліст із науки про дані та викладач Українського католицького університету. Був відповідальним за технічну частину роботи.

Нині Prometheus має більш як 200 курсів 95% з них є безплатними. Більш ніж півтора мільйона користувачів користуються платформою. Такі курси точно можна назвати інструментом революційних змін у не надто гнучкій системі освіти України. Prometheus навчає, як вчитися правильно і до того ж сайт доступний для людей будь-якого віку.

Ріст популярності в період карантину

Після введення карантинних обмежень, багато людей почали шукати для себе освітні можливості серед інтернет-ресурсів. Так за 2020 рік у платформи Prometheus кількість слухачів значно зросла. Разом з тим збільшилась і кількість курсів. Їх число сягнуло рекордної позначки – більш як 50 нових безплатних курсів.

Проте Іван каже, що важливим є інший показник – відсоток освітян, які успішно завершують розпочатий ними курс та отримують сертифікат. Найуспішнішим за кількістю виданих сертифікатів став 2020 рік. І цей результат став справді приголомшливим, адже кількість виданих сертифікатів перевищила показники сумарно зібраних минулих років.

Такі результати доводять, що вітчизняна платформа тримає високий рейтинг і не програє закордонним сайтам таким як, Coursera.

Найпопулярніші курси:

Серед іноземних курсів платформа пропонує:

·       курс підвищення рівня англійської мови у STEM (сферах науки, технологій, інженерії, математики) університету Пенсильванії

·       курс про гендер, розроблений організацією «ООН Жінки»

·       курс про вирішення кейсів, це доволі поширена практика навчання у західних університетах (наприклад, у Гарвардській школі права)

Також, на Prometheus є курси, що мають попит серед українців:

·       Історія України

·       Українська мова

·       Право

Теги: освіта
Мої відео