Суми Інформ

ПЕРЕГОВОРИ БАЙДЕНА ТА ПУТІНА. ЩО ОБГОВОРЮВАЛОСЯ НА "РОСІЙСЬКО-АМЕРИКАНСЬКОМУ САМІТІ"

ПЕРЕГОВОРИ БАЙДЕНА ТА ПУТІНА. ЩО ОБГОВОРЮВАЛОСЯ НА "РОСІЙСЬКО-АМЕРИКАНСЬКОМУ САМІТІ"
250205 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вдруге було проведено онлайн-зустріч чинних президентів США та РФ – Джозефа Байдена та Володимира Путіна. Велика частина розмови була присвячена питанню щодо дій РФ на кордоні з Україною.  

Зустріч була закритою для преси, тому повних даних про розмову президентів поки немає.

Чергові скупчення військ країни агресора на українському кордоні є одним із найактуальніших питань не тільки вітчизняних, а й закордонних ЗМІ. Припускається, що метою таких масових військових зібрань є дещо більше, аніж просто тренування. Загрози з боку РФ дуже нагадують досвід минулих років, коли у квітні 2021 року під кордонами нашої держави, навіть не приховуючись, зібралась 100-тисячна армія Кремля, чим загострила відносини із Заходом.

          Ті події вдалося вирішити завдяки телефонній розмові президентів США – Джо Байдена та Росії – Володимира Путіна. Перший, запропонував особисту зустріч, результатом яких стало відведення військ (хоч у Москві та заперечують будь-який вплив зустрічі на прийняте рішення).

Нині ж не відомо які цілі Російського президента та чого він планує досягти новим, ще більш масштабним зібранням військ на кордоні України.

          За плином тривалого проміжок часу, численними публікаціями великих західних медіа, результатів чи реакцій по відкликанню військ не відбулося. Своїми діями Росія чітко дає зрозуміти, що вона чекає на щось.

З військової точки зору, таке очікування зовсім не має сенсу, адже таким чином нападник немов дає можливість підготуватися до агресивного втручання, залучившись підтримкою країн заходу. А так, дозволити країнам ЄС та США висунути санкції проти РФ, - такі дії зовсім не логічні, коли йдеться про намір швидкого нападу та захоплення територій України.

Хоч повністю виключати військові наміри Росії теж не можна.

За повідомленням російського президента Володимира Путіна вступ України до НАТО є неприйнятним для РФ. Такий вчинок стане для Кремля «червоною лінією».

Тож, безсумнівно, що саме тема погроз щодо вступу України до НАТО, а також непоширення НАТО на схід стали основними для обговорення на закритій відеоконференції президентів США та Росії.

          Як саме Байден планує переконати російського президента відкликати свої війська з кордону України? Чіткої відповіді на це питання поки немає, хоч можливо припустити такі варіанти:

1.    Надію всиляє вже згаданий досвід весни цього ж року. Одних лише переговорів вистачило для відведення військ. Не можна точно сказати чи буде так і цього разу, проте маємо сподівання на такий перебіг подій.

2.    Складністю для переговорів з країною-агресором є факт наявності в них ядерної зброї, якою вони щоразу намагаються продемонструвати свою могутність та вседозволеність. Небезпечно провокувати «мавпу з гранатою», і у період значної напруги доведеться утриматись від різких змін політики, задля запобігання вкрай негативних наслідків.

 

Мої відео