Суми Інформ

Екологія Норвегії

Екологія Норвегії
339104 ПЕРЕГЛЯДІВ

Що ми знаємо про Норвегію?

Перше що згадується, це могутні вікінги, які вже не перший рік підкорюють кіноіндустрію всього світу чи можливо питання одного з найвищих рівнів життя?

Не слід забувати про запаморочливі пейзажі країни, безмежну кількість озер, різноманітних заток та велику кількість рибалок.

Як кажуть, усе пізнається у порівнянні.Ми можемо чесно сказати що Україна має не менш гарні пейзажі, проте чим ми відрізняємося від Норвегії? Чистотою та відношенням до екології.

 

Багато людей, які відвідали Норвегію кажуть, що настільки чистого та приємного повітря вони ніколи не вдихали, чого на жаль, не можна сказати про українське.

 

Зміни в екології  почалися з того з того, що місцева влада Осло у 2008 році пообіцяла зменшити викиди вуглекислого газу вполовину до 2030 року, і почала активно діяти.

 

Почалося проведення реформ зі зменшення кількості транспорту, який забруднює атмосферу та налагодження системи перероблення сміття.

З самого початку почались активні дії, у 2009 році у Норвегії заборонили сміттєзвалища, замість них були створені сміттєспалювальні заводи, які при правильному використовувані завдають мінімальної шкоди навколишньому середовищу.

 

Вищезгадані дії мали свої наслідки, та вже у 2018 році  по місті рухалися автобуси електроакумуляторах, а інші автобуси заправляються біогазом, який виробляється на головному місцевому заводі по переробленню сміття.  Сміттєві машини також заправляються біогазом 

Майже половина автівок у місті Осло - електромобілі, а наразі влада міста планує перевести всіх жителів міста на електромобілі.

Також місцева влада активно займається питанням зменшенням автомобілів, розвиваючи міський транспорт для того, щоб місцеві жителі не відчували необхідності у придбанні власного транспорту. У місті велика кількість велосипедистів,  які незважаючи на складні погодні умови у країні, продовжують використовувати виключно екотранспорт.

Норвегія займає одне з передових місць з перероблення сміття. Проте на вулицях замість звичних для нас великих різнокольорових баків стоять сталеві верхні частини, всі сміттєві баки знаходяться під землею, що дозволяє не псувати загальний вид міста.

Для того, щоб викинути сміття не треба шукати по місту сміттєвий бак відповідного кольору. У норвежців своя система сортування сміття. Вона починається ще з пакетів.  Сміття розподіляється  в три пакети – зелений для харчових відходів, синій для пластмаси, білий для всього іншого.Пакети можна взяти у продуктових магазинах. Викидати сміття можна у будь-який контейнер, на сміттєвому заводі система сама розподіляє сміття у потрібну зону.

На заводі кожен пакет проходить відповідне перероблення, наприклад органічні відходи йдуть на біогаз та добрива для ферм. Пластмаса з синіх пакетів проходить повторне перероблення. Сміття, що знаходиться у білих пакетах спалюється при відповідній температурі, внаслідок даного тепла опалюється 84 тисячі будинків.

Питання одноразових пакетів вже вирішено. Їх просто не продають, їх немає біля прилавків з крупами чи фруктами. Якщо на касі все-таки купити пакет, то він буде виготовлений з паперу та в його вартість вже буде включено вартість його утилізації.

Проблема одноразових пакетів нарешті почала вирішуватися і в Україні. З 10 грудня минулого року почав діяти закон про заборону безплатний пластикових пакетів.Який зобов'язує супермаркети, ресторани, аптеки брати кошти за пакети.

Як повідомляється це лише перший крок до зникнення поліетиленових пакетів з життя українців.

Проте на лише пакетах Норвегія не зупинилася, та пішла далі, по країні були встановлена спеціальні апарати, які приймають пусті пластикові пляшки. За користування такими автоматами, надається знижка на купівлю речей, у магазині, у якому автомат був встановлений.

Дивлячись на сучасну ситуацію зі сміттєзвалищами на території України, можна зробити один висновок потрібно хоч щось робити. Залишити все як є просто не має сенсу, десятки кілометрів української землі зараз потерпають від багатотонних гір зі сміття, яке просто лежить, і ніхто не планує щось з ним робити.

Норвегія ж показує зовсім протилежні результати, на сьогодні країні не вистачає сміття, для того, щоб завантажити свої сміттєві заводи, країна почала закупати сміття у країн-сусідів, тим самим перетворивши звичайне сміття, на прибутковий бізнес.

Всі відходи не пропадають, норвежці придумали як отримувати зі сміття енергію. За словами директора, однієї зі станцій, чотирьох тонн сміття, достатньо, для того, щоб опалювати один будинок протягом 6 місяців.

Любов до природи у Норвегії виховують змалечку. Все починається з того, що для малечі навіть проводять екскурсії на сміттєвому заводі, для того, щоб прищепити правильне поводження з відходами.

Значну роль у розвитку екології у Норвегії відіграють самі жителі. Багато мешканців є членами міських громад, та займаються активним розвиток свого міста.

 

Екологічна ситуація в Україні залишає бажати кращого, проте ще нічого не втрачено, якщо  орієнтуватися, на вже зроблені кроки інших країн, які досягли своєї мети та покращили своє екологічне становище.  Норвегія вже неодноразово довела на своєму прикладі, що розв'язувати екологічне питання можливо, проте робити це необхідно лише чіткими та поступовими кроками. На сьогодні, Україна вже розпочала свій шлях до покращення екологічного становища, проте попереду ще багато важливих змін, які приведуть нашу країну та її жителів до чистого довкілля

 

Мої відео