Суми Інформ

Заступник керівника ОП зустрівся з Міжнародної комісією. Обговорили питання зниклих безвісти

Заступник керівника ОП зустрівся з Міжнародної комісією. Обговорили питання зниклих безвісти
400237 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступник керівника Офісу Президента України Андрій Смирнов разом з представниками Міжнародної комісії провели зустріч, де обговорили питання зниклих безвісти громадян.

Про це повідомляє пресслужба Президента України.

19 травня Андрій Смирнов зустрівся із директором з питань політики та співпраці Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP) Андреасом Кляйзером, програмним директором ICMP у Європі Метью Холлідеєм та юридичним консультантом ICMP Олександром Красноборовим.

Вони обговорили співпрацю й підготовку до запуску програми Міжнародної комісії в Україні.

«Питання зниклих безвісти громадян України було й залишиться одним із ключових, особливо в умовах збройної агресії проти України. Ми відкриті для постійного діалогу та докладемо всіх зусиль для якнайшвидшого старту роботи Міжнародної комісії в Україні», — наголошує заступник керівника Офісу Президента.

Андрій Смирнов додає, що держава має позитивний досвід відкриття двох офісів міжнародних організацій. Йдеться про відкриття Міжнародного кримінального суду й ОЕСР, а також готується до відкриття постійного офісу IDLO – Міжнародної організації з розвитку права, яке відбувалось протягом двох років.

Своєю чергою Андреас Кляйзер зазначив, що ICMP працює на міжнародному рівні з багатьма країнами та готова допомагати Україні.

«Ми маємо угоди щодо співпраці з міжнародними кримінальними трибуналами та національними трибуналами. Ми допомагаємо в роботі їхньої великої мережі і, звичайно, на рівні вітчизняних організацій», — підкреслив він.

Навесні минулого року ICMP обмінявся дипломатичними нотами з Міністерство закордонних справ України. У результаті було відправлено персонал до Києва, щоб розпочати підготовку до запуску програми. Як заявили у пресслужбі Президента, українську програму ІСМР підтримують Європейський Союз і Канада, а робота над фінальним проєктом угоди про співпрацю триває досі.

За словами директора з питань політики та співпраці ICMP, Міжнародна комісія готова надати українській владі доступ до своєї ДНК-лабораторії в Гаазі та бази даних, яка відкриває великі можливості для отримання профілів ДНК у надзвичайно складних випадках, наприклад таких, як деградовані зразки кісток. Він також висловив бажання Комісії співпрацювати з Україною, оскільки таке співробітництво було б ефективним.

Під час зустрічі учасники домовились про координацію та співпрацю задля досягнення фінальної мети – підписання угоди про співпрацю та початок роботи програми Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (ICMP) — це міжурядова організація з головним офісом у Гаазі, яка допомагає урядам в ексгумації масових поховань та ідентифікації осіб, зниклих безвісти, за ДНК. Окрім того, Комісія надає підтримку асоціаціям сімей зниклих безвісти й допомагає у створенні стратегій та установ для пошуку таких осіб. Ба більше, ця організація (ICMP) допомагає урядам розробляти законодавство для захисту прав сімей зниклих безвісти; підтримує унікальний спеціалізований онлайн-центр запитів (OIC) та інтегровану систему управління даними (iDMS), яка керує всіма даними, що стосуються зниклих осіб.

Додається, що Міжнародна комісія проводить навчальні та освітні програми для широкого кола осіб, включно з прокурорами та суддями, представниками державних органів, неурядових організацій, родинами зниклих безвісти та судово-медичними експертами.

Теги: Офис Президента Украины, Офіс Президента,Андрій Смирнов,Заступник керівника Офісу Президента України ,Міжнарожна комісія,Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти,ICMP,зниклі безвісти
Мої відео