Суми Інформ

Огляд дезінформації: українська ракета знищила Спасо-Преображенський собор, ЗСУ завдали удару по реанімаційному відділенні

Огляд дезінформації: українська ракета знищила Спасо-Преображенський собор, ЗСУ завдали удару по реанімаційному відділенні
381841 ПЕРЕГЛЯДІВ

Якщо уважно не перевіряти інформацію, можна потрапити на гачок російської пропаганди й принести їхні наративи до українського медіапростору. Щоб запобігти цьому, ми збираємо добірку російських фейків, які поширювались у соцмережах протягом тижня.

Наприклад, пропагандисти публікували фото та відео знищеного Спасо-Преображенський собор у центрі Одеси та зазначали, що це зробила українська ракета.Як повідомляють автори дописів, відео пошкодженої будівлі є доказом причетності України до цього злочину. Але це брехня.

У Центрі протидії дезінформації наголошують, що насправді, за словами очільника Одеської районної військової адміністрації Юрія Крука, вночі 23 липня російські окупанти завдали наймасштабнішого удару по історичному центру міста. Також він додав, що «нелюди поцілили по цивільній інфраструктурі, житловим будинкам та практично зруйнували найбільший собор півдня України». 

У такий спосіб росіяни намагаються зняти з себе відповідальність за скоєння чергового злочину проти цивільного населення України та перекласти відповідальність на постраждалих від її дій українців. 

Схожа інформація поширювалась російськими ЗМІ та телеграм-каналами. Тоді повідомлялось про те, що Збройні Сили України 4 липня 2023 року завдали удару ракетами та артилерією по реанімаційному та хірургічному відділеннях лікарні № 2 у тимчасово окупованій Макіївці на Донеччині. Як доказ наводять відео із розбитими вікнами цієї ж лікарні.

Аналітики проєкту VoxCheck заявляють, що це неправда. ЗСУ завдали удару по складу боєприпасів, а від вибухової хвилі в лікарні та сусідніх будинках повилітали вікна.

Вони наводять приклад відео з Макіївки, де чітко видно, о влучання було по складу із боєприпасами, а не по лікарні. Зокрема після влучання на кадрах видно розліт боєприпасів.

Як і у попередньому випадку, російські пропагандисти намагаються перекинути вину за завдану шкоду на українців, водночас ці повідомлення націлені дискредитувати українську армію.

Також для підриву репутації пропагандисти поширювали фейк з американським актором Елайджем Вудом, який нібито запросив Президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів «лікуватися від наркозалежності».

«Відеообіг до очільника Незалежної він опублікував у своєму Instagram*, після чого його акаунт видалили», – повідомив один із пропагандистських сайтів.

Проєкт StopFake розвінчує цю інформацію. За словами аналітиків, Елайджа Вуд публічно висловлював підтримку Україні на початку повномасштабного вторгнення російської федерації, а подібного відео в офіційних акаунтах актора в соцмережах відсутнє. Вони також проаналізували цей відеоматеріал та виявили, що воно дуже сильно відредаговане, помітно, що цілі уривки відео просто відсутні.

Ще для дискредитації постаті Президента України пропагандисти публікували відео, яке нібито зняте у центрі Нью-Йорка. На ньому зображений банер із надписом «No Zelensky. No war» («Немає Зеленського. Немає війни»). Однак фактчекери проєкту VoxCheck заявили, що це відеофейк.

За допомогою Google Images вони знайшли деякі відеокадри з відео, які були відзняті неподалік магазину ювелірних виробів Tiffany&Co, розташованого на вулиці П’ята авеню. Зелений логотип компанії на огородженні також можна побачити на відео, що поширюють у мережі.

Фактчекери перевірили відеоогляди магазину Tiffany&Co у твіттері. Зокрема 29 червня 2023 року користувачі поширювали відео пожежі у будівлі ювелірних виробів. На одному з таких відео можна побачити, що на будівлі Tiffany&Co немає банерів, а також огорожі із зеленим надписом зверху. Отже, результат показав, що таких банерів не існує.

Мої відео