Суми Інформ

Україна підписала Угоду про субсидії у галузі рибальства. Що вона передбачають?

Україна підписала Угоду про субсидії у галузі рибальства. Що вона передбачають?
353874 ПЕРЕГЛЯДІВ

17 серпня 2023 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль передав інструмент про прийняття Україною Угоди про субсидії у галузі рибальства Генеральній директорці Світової організації торгівлі (СОТ) Д-ру Нгозі Оконджо-Івеалі. Таким чином Україна поповнила лави членів СОТ, які прийняли цю історичну Угоду, спрямовану на розвиток сталого рибальства.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Ратифікація цієї Угоди є прикладом відповідального ставлення України до виконання своїх міжнародних зобов’язань, розвитку багатосторонньої торговельної системи та забезпечення добробуту громадян. Для нас велика честь бути серед перших членів, які прийняли Угоду. Ми продовжимо вживати активні заходи для досягнення більш ефективної екологічно сталої міжнародної торгівлі. Ми віримо, що цим ми спонукаємо решту членів СОТ, щоб Угода набрала чинності якомога скоріше», — наголосила Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Міністерство економіки зазначає, що інструмент про прийняття Україною Угоди став 15-м таким документом, отриманим СОТ. Угода набуде чинності після її прийняття двома третинами членів СОТ. Наразі інструменти про прийняття передали такі члени СОТ: Беліз, Габон, ЄС (та 27 держав-членів), Ісландія, Канада, КНР, Нігерія, Перу, Сейшельські Острови, США, Сінгапур, ОАЕ, Швейцарія та Японія.

«Я дуже рада офіційному приєднанню України до Угоди СОТ про субсидування рибальства перед обличчям надзвичайних викликів. Ця важлива віха підкреслює непохитну прихильність України багатосторонньому співробітництву та підтверджує її рішучу підтримку місії СОТ. Я закликаю інших членів СОТ наслідувати цей приклад, забезпечуючи ефективне виконання цієї новаторської угоди для збереження стійкості наших океанів», — заявила  Нгозі Оконджо-Івеалі.

Що передбачає ця угода?

Угода про субсидії у галузі рибальства була ухвалена на 12-й Конференції міністрів СОТ, що відбулась у швейцарському місті Женева 12-17 червня 2022 року. Цей договір встановлює нові обов’язкові багатосторонні правила для обмеження шкідливих рибальських субсидій, які є ключовим фактором значного виснаження світових рибних запасів. Крім того, у зазначеному документі визнаються особливі потреби країн, що розвиваються, та найменш розвинених країн, у зв’язку з чим створюється фонд для надання технічної допомоги та розвитку потенціалу, щоб допомогти їм у виконанні взятих на себе зобов’язань.

Згідно з положеннями Угоди членам забороняється субсидування незаконного, непідзвітного і нерегульованого рибальства, надання субсидій для вилову виснажених запасів та підтримку рибальства за межами юрисдикції прибережної держави та за межами компетенції регіональних організацій з управління рибальством. Крім того, кожен член СОТ повинен виявляти належну стриманість під час надання субсидій суднам, які ходять не під його прапором, а також субсидій для вилову запасів риби, статус яких є невідомим. 

 Також під час 12-ї Конференції міністрів члени СОТ домовилися вести подальші переговори з метою розробки правил щодо субсидій, які сприяють перелову та надмірним потужностям, а також положень спеціального і диференційного режиму, з тим щоб до 13-ї Конференції міністрів СОТ, яка відбудеться у лютому 2024 року у м. Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати, надати рекомендації щодо додаткових положень, які сприятимуть подальшому посиленню правил, встановлених Угодою.

Мої відео