Суми Інформ

Юлія Свириденко: "Імпорт електроенергії забезпечить безперебійну роботу бізнесу"

Юлія Свириденко: "Імпорт електроенергії забезпечить безперебійну роботу бізнесу"
423066 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як заявила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час онлайн наради з енергетичних питань, імпорт електроенергії дозволить великим промисловим підприємствам гарантувати безперебійну роботу в разі запровадження графіків обмежень споживачів електроенергії через дефіцит струму в енергосистемі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На нараді також були присутні керівництво Міністерства енергетики, ПрАТ «НЕК «Укренерго» та представники близько п’ятдесяти компаній, які є великими споживачами  електроенергії.

“Минулого року Уряд забезпечив промисловим споживачам електроенергії можливість імпортувати її та стабільно працювати в разі виникнення в енергосистемі дефіциту струму. До таких підприємств не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання, якщо вони будуть запроваджені. На сьогодні це не просто інструмент, яким бізнес може скористатись, це нагальна потреба. Адже росія завдала потужного удару по нашим енергопідприємствам - близько 50% генеруючих потужностей було втрачено через окупацію та руйнування під час обстрілів в жовтні 2022 - березні 2023 років. І ми ще не змогли відновити їх повністю. Є ризик, що цієї зими ворог продовжить цілеспрямовано знищувати нашу енергетичну інфраструктуру. Окрім того, взимку традиційно  зростає навантаження на енергосистему через збільшення споживання. Тому ймовірність виникнення дефіциту струму є високою, і єдина можливість збалансувати систему, не обмежуючи споживачів, - збільшити імпорт електроенергії”, — сказала Юлія Свириденко.

Очільниця Мінекономіки нагадала, з яких країн Україна може імпортувати електроенергію, а саме: Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі. Обсяг дозволеного імпорту струму з Європи становить 1700 МВт для України та Молдови. 

Як зазначає пресслужба, непобутові споживачі мають можливість імпортувати електроенергію. А необхідний обсяг імпорту для уникнення відключень повинен складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді (година)  у жовтні – квітні (опалювальний період) та  30% відповідно у травні - вересні. Укладення довготривалих контрактів на імпорт електроенергії дозволить споживачам отримати кращу ціну, яка може бути на рівні з ціною на українському ринку або навіть нижчою. 

Додається, що до підприємств, які імпортуватимуть електроенергію, не застосовуватимуться обмеження енергопостачання, в разі їх запровадження з метою подолання дефіциту струму. До таких споживачів можливе лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, які можуть бути введені для запобігання системній аварії в об’єднаній енергетичній системі.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України повідомило про виступ заступниці Міністра економіки України Надії Бігун під час пресконференції на тему «Легка промисловість - за прозорі закупівлі: українському захиснику - українську форму!». Тоді вона заявила, що Мінекономіки постійно працює над розробкою нових механізмів, покликаних сприяти розвитку вітчизняного виробництва та удосконаленню процедури держзакупівель, і впроваджує їх.
  • Також з початку 2024 року заплановано пріоритетне повернення сільськогосподарських земель у господарську експлуатацію. За словами очільниці Мінекономіки, план був оновлений, і відтепер згідно з планом першочергового обстеження та в разі необхідності, очищенню та розмінуванню підлягають понад 512 тис. га сільгоспугідь.
Мої відео