Суми Інформ

Уряд запроваджує нову державну політику для підтримки українського бізнесу

Уряд запроваджує нову державну політику для підтримки українського бізнесу
310050 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Щоб виграти війну і побудувати міцну економіку, ми повинні орієнтуватися на власне виробництво. Для цього уряд запроваджує нову державну політику «Зроблено в Україні», яка вміщує кілька основних напрямів для розвитку українського бізнесу», — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час презентації Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», створеної за ініціативи Президента України. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зазначається, що підприємці, які виробляють в Україні, створюють додану вартість та робочі місця, мають отримати від держави найбільше сприяння. На цьому Уряд фокусує державну політику «Зроблено в Україні», яка визначає пріоритетність українських виробників для національної економіки.

«Щоб виграти війну і побудувати міцну економіку, ми повинні орієнтуватися на власне виробництво. Для цього Уряд запроваджує нову державну політику «Зроблено в Україні», яка вміщує кілька основних напрямів для розвитку українського бізнесу. Йдеться про стимулювання попиту на українські товари – від держави та приватного сектору, сприяння інвестиціям в реальний сектор: дешеві гроші, приєднання до мереж і розвиток промислової інфраструктури, компенсація інвестицій через податки. Та розвиток несировинного експорту. Зокрема, на програми підтримки закладається 45 млрд грн у державному бюджеті, що має забезпечити додатковий 1% зростання ВВП», — сказала очільниця мінекономіки.

За її словами, до 40% коштів з купівлі українських товарів повертається через сплачені податки назад на потреби сил безпеки та оборони. Тож уряд надасть пріоритетний доступ українським виробникам до публічних закупівель через розширення політики локалізації на нові категорії товарів, в тому числі на оборонні закупівлі. Також буде розширена програма компенсацій на купівлю с/г техніки на інші види української техніки, розширена програма доступної іпотеки єОселя, яка стимулює попит на українські будматеріали.

«Ми розуміємо, як важливо усунути бар’єри і створити переваги для тих, хто виробляє в Україні. Адже вітчизняний бізнес працює в умовах війни, під регулярними ракетними обстрілами, з блекаутами, при зруйнованих ланцюжках постачання та браку людського ресурсу. Тому купувати продукцію українського виробника - це інвестувати в нашу стійкість та нашу перемогу. Уряд вже запровадив програми підтримки бізнесу єРобота, доступного кредитування «5-7-9», ми також працюємо над іншими інструментами –  розбудовуємо ринок страхування інвестицій від воєнних ризиків, готуємо підтримку проєктів зі значними інвестиціями, розвиваємо мережу індустріальних парків, стимулюємо несировинний експорт та багато інших проєктів. Вимоги для бізнесу прості: робота “в білу”, сплата податків, офіційне працевлаштування людей. Виробляти в Україні, купувати українське, розвивати промисловість та розширювати експорт – такі заходи дозволять досягти нашої спільної мети – збільшити самодостатність країни та наблизити перемогу», — підкреслила Міністр економіки.

Нагадаємо, що раніше заступниця Міністра економіки України Надія Бігун зустрілась з делегацією Латвійської Республіки на чолі з Державним секретарем Міністерства економіки Латвії Едмундсом Валантісом. Вона розповіла їм, що на 2024 рік прогнозується зростання ВВП на рівні 4,6%. «Економіка України демонструє стійкість, адаптується до війни та відновлюється швидше, ніж передбачалося раніше», сказала Надія Бігун і додала, що цього року прогнозується зростання ВВП на рівні 4,6%.

Мої відео