Суми Інформ

Прожитковий мінімум у 2022 році, як нам нараховуватимуть зарплату?

Прожитковий мінімум у 2022 році, як нам нараховуватимуть зарплату?
165888 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 січня 2022 року будуть внесені зміни до Закону України. Вони передбачають, що буде змінена система нарахування прожиткового мінімуму для всіх груп людей. Міністерство соціальної політики опублікувало законопроєкт, у якому зазначено, що саме вони хочуть змінити та удосконалити для покращення рівня життя населення.

В першу чергу змінять методологію формування прожиткового мінімуму. Вони перейдуть від звичайного нормативного методу до нормативно-структурного. Відповідно до нього все розраховуватимуть в залежності не від норм та правил, які зазначено у певному законі країни, а згідно з фізіологічними потребами людини.

Як зазначено в самому проєкті, прожитковий мінімум – це сума вартості набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення повноцінного функціонування організму людини і збереження її здоров’я, та вартості непродовольчих товарів і послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості на мінімальному рівні, визначеної відповідно до статті 3 цього Закону.

Відповідно до яких категорій буде розраховуватись прожитковий мінімум?

Першу категорію складатимуть діти, яким менше 6 років, у другу групу увійдуть всі від 6 до 18 років, в третю усі працездатні особи, а в четверту особи, які втратили можливість працювати.

Завдяки його запровадженню можна буде оцінити загальний рівень життя українців, встановити мінімальну заробітну плату, мінімальну пенсію згідно віку пенсіонерів, яка визначається відповідно до закону, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та інші види соціальної допомоги, які є основним джерелом доходів.

Також це допоможе регіонам самостійно формувати бюджет на певний період року. У відсотках прожитковий мінімум буде складатись з наборів продуктів харчування на 50% для дітей до 6 та 6-18 років. 60% для працездатних осіб та 40% для тих, хто втратив працездатність. Непродовольчі складатимуть 50% для перших 2 категорій, 40% для працездатних та 60% для тих, хто не може самостійно працювати.

Мої відео