Суми Інформ

Чому яблука в Україні стануть набагато дорожчими?

Чому яблука в Україні стануть набагато дорожчими?
176357 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні повідомили, що ціни на яблука в Україні продовжать рости, що сприяло таким змінам? Насправді причина лише одна, як розповідають аналітики. Річний запас яблук врожаю 2020 року майже закінчився, тож що тепер чекатиме на нас? Невже через кілька тижнів ми взагалі не побачимо жодного яблука на прилавках магазинів?

Як показали останні дані моніторингу, нам не вистачає цього продукту вже не лише на експорт, а й на функціонування його всередині країни. Як виявилося, перша хвиля зростання цін була пов’язана із тим, що на ринку почали закінчуватись яблука високого сорту. Потім дефіцитом стали вже і яблука низького сорту. У порівнянні з минулим роком, показник закупівлі цього фрукту просто вражає. Проте не так сильно, як ціни на нього. Наразі вони коливаються в діапазоні від 8 до 17 гривень. Середня ціна нині складає 13 гривень за кілограм. Фермерам важко сказати чи будуть підійматися ціни ще, проте зовсім скоро яблука українського походження стануть великою рідкістю на наших прилавках.

На січень місяць яблук сорту “Гала” у сховищах вже не лишилось. Тож тепер нам доведеться чекати аж до весни. А вибір яблук по всій країні стане набагато меншим вже цього місяця. Наразі є всі причини вважати, що вже скоро ми не знайдемо на прилавку жодного з магазинів цей фрукт по 13 гривень. Це обумовлено двома причинами. По-перше, в Україні була дуже дивна ситуація з імпортом та експортом, а по-друге, ще у вересні ціни на яблука вже були рекордно великими. Що ж буде з яблуками з наступного врожаю, спрогнозувати досить важко. Тож чекатимемо, що покаже весна 2021 року. Та яким буде врожай у році бика. А доки фермери лише готуються до відновлення робіт на полі, наша держава налагоджує нові зв’язки з сусідніми кранами. Тож чекаємо новин від влади й всіх плодів, які нам обіцяє 2021 рік.

Мої відео