Суми Інформ

Тепер, під час видачі іпотеки, банки України враховуватимуть доходи всіх членів сім’ї

Тепер, під час видачі іпотеки, банки України враховуватимуть доходи всіх членів сім’ї
183807 ПЕРЕГЛЯДІВ

Національний банк України протягом довгого часу вагався, чи необхідно вносити зміни до нинішніх правил системи кредитування. Проте нещодавно було прийняте рішення про перегляд окремих вимог до визначення банками розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

Тепер коло людей, які мають право взяти позику в банку стало набагато ширшим. Адже НБУ не просто перерозглянув правила займу, а й спростив їх. Тепер висновок стосовно надання кредиту буде виноситись ґрунтуючись на стані обслуговування боргу тими, хто бере позику. Під процедуру спрощення надання займу потрапили кредити та іпотека, які не перевищують 0,1% від всього капіталу банку.

Проте тепер перед наданням грошей банк враховуватиме не лише прибуток того, хто бере позику, а й прибуток всіх членів його родини, які належать до групи юридичних осіб під загальним контролем, з урахуванням класу групи, визначеного на підставі кредитного рейтингу її материнської компанії / контролера за міжнародною шкалою.

Крім того, банк вирішив знизити й діапазон найнижчої межі виплат для платників податків. Вони будуть вираховувати ризики згідно з рівнем оцінки, яка проводитиметься індивідуально для кожного, хто братиме позику.

Банк хоче дати змогу кожному, хто потребує кредит взяти його з найнижчим процентом. Юрій Гелетій переконаний, що це надасть змогу банкам оцінювати невеликі кредити, які не створюють значних ризиків, за спрощеною процедурою, навіть якщо банк тільки починає кредитувати певний сегмент, але не накопичив великий портфель. До цієї категорії потраплять не лише приватні особи, а й невеличкі підприємства та кредити за іпотекою. На думку НБУ це допоможе розвинути найпріоритетніші напрямки кредитування, яких ми потребуємо тут і зараз. Так, пандемія наклала свій відбиток на економіку, проте НБУ планує рухатись далі.





Мої відео