Суми Інформ

Якого правопису ми маємо притримуватись? Чи дійсно скасували новий правопис?

Якого правопису ми маємо притримуватись? Чи дійсно скасували новий правопис?
161546 ПЕРЕГЛЯДІВ

З моменту оприлюднення Нового українського правопису минув вже понад рік. Його поява спричинила велику кількість незадоволених відгуків. Дехто вважав, що мова повинна бути такою, як вона є. Ніхто не має права диктувати власні умови функціонування мови в країні. Філологи, політики вчені можуть вносити лише ті зміни, які люди використовують у повсякденності. Хтось писав про те, що політики хочуть змусити мову регресувати. Тобто йти зворотнім шляхом. Адже деякі з норм вони повернули з минулого. Хтось навпаки повністю підтримував ці зміни.

Нещодавно країною, у зв’язку з уведенням закону про обов’язкове функціонування державної мови в повсякденному обслуговуванні, виникла ще низка проблем. По-перше, влада вирішила скасувати Новий правопис. А, по-друге, люди не можуть зрозуміти, що їм тепер робити. Тож Кабмін вирішив пояснити, що зараз дійсний Новий український правопис, який було прийнято ще у 2019 році. Він буде діяти, поки суд не визнає його недійсним. Тож наразі ми всі маємо користуватись тією мовою, якою користуємось вже понад рік.

Якщо влада змінить своє рішення, нам дадуть якийсь час на те, щоб підлаштуватись. Проте наразі вони не планують вносити жодних змін до закону, який оприлюднили у 2019 році.

Мої відео