Суми Інформ

Влада обіцяє покращити пенсійну реформу: що нового пропонують українцям?

Влада обіцяє покращити пенсійну реформу: що нового пропонують українцям?
45228 ПЕРЕГЛЯДІВ

Єдиною стратегії у влади як вивести пенсійну реформу на другий рівень немає, однак є нові напрацювання. Які нові пропозиції у влади та в чому їх ризики? Вкотре адміністрація України заговорила про пенсійну реформу та її недоліки. Вже вкотре влада обіцяє збільшити виплати пенсіонерам, але за 18 років так і нічого не змінилося. У цей раз уряд повідомив, що буде виводити пенсійну реформу на другий рівень, коли нинішні працівники не тільки будуть «скидатися» грошима для пенсіонерів, а збирати й відкладати гроші для себе. Тобто, запрацює накопичувальна система.

Ще на початку квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв запровадити накопичувальну систему до кінця 2021 року. Запуск цієї системи постійно відтягувався для українців. Нагадаємо, що у 2020 році її планували увести в роботу з 1 січня 2020 року. Майже не кожен новий уряд обіцяли відновити й покращити пенсійну реформу, але ніхто цього так і не зробив упродовж 18 років. Саме стільки існує закон про накопичувальну систему. Володимир Гройсман теж пробував за свій час розібратися з пенсійною реформою, але за два роки так і зміг виконати задумане.

В Україні діє солідарна пенсійна реформа. Усі працівники та роботодавці платять податки до Пенсійного фонду, які виплачують цими коштами пенсію пенсіонерам. Пенсії для теперішніх працівників будуть забезпечувати майбутні покоління. Ця система може зламати, що вже почала робити, тому що нинішнє покоління старіє, а працевлаштованих стає усе менше. Пенсійний фонд України повідомляє, що кількість пенсіонерів становить 11,3 млн, а працевлаштованих – 16 млн. З цієї кількості понад 20% влаштовані неофіційно, тобто за них податки до Пенсійного фонду не сплачуються. Робимо прорахунок, що одинадцять працевлаштованих людей забезпечують десятьох пенсіонерів. Цього недостатньо, щоб забезпечити людей хорошою пенсією. В такому разі щороку понад третину надходжень до Пенсійного фонду йде з державного бюджету, наприклад у 2021 році – 38 млрд гривень.

Українці розуміють, що пенсійна реформа знаходиться на низькому рівні, тому очікують навіть зменшення пенсійних виплат. Більшість громадян переконані, що пенсію має виплачувати держава. Однак 26% хочуть менше сплачувати податків до Пенсійного фонду, а накопичувати гроші самостійно собі на майбутнє. Зрозуміло, що солідарна пенсійна система може дати тріщину, тому потрібно забезпечити накопичувальну ланку й нарешті перейти на новий рівень. Зараз майже половина пенсіонерів отримує пенсію у розмірі 2-3 тисяч гривень, а третина живуть на ще менші кошти. ООН повідомили, що до 2050 року населення в Україні може скоротитися майже на 20% через малу народжуваність та міграцію молоді. Тим самим, пенсіонерів більшатиме, а молоді, яка мала б виплачувати податки зменшуватиметься.

Для того, щоб врегулювати ситуацію владі прийдеться збільшувати податкове навантаження. Один з інших способів – це накопичувальна система, яку буде контролювати держава. В цій ланці також є свої ризики. Питання навіть не в тому, як збирати заощадження, а як їх зберегти, щоб їх не з’їла «інфляція». Ця проблема виникає через відсутність фондового ринку в Україні. У такому разі вкладати гроші можна буде тільки в ОВДП та деякі корпоративні облігації.

Мої відео