Суми Інформ

Україна та Бельгія обговорюють використання заморожених російських активів

Україна та Бельгія обговорюють використання заморожених російських активів
315882 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна та Бельгія активізують економічне співробітництво та співпрацю щодо подальшого використання заморожених російських активів для відбудови нашої країни.

Про це говорилось під час розмови Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки України Юлії Свириденко із Міністром співробітництва з питань розвитку Бельгії Кароліною Женни, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Минулого року українська економіка перейшла до відновлення, але наразі ми досі маємо дуже обмежені фінансові можливості. Адже завдяки зібраним в Україні податкам ми можемо фінансувати армію, яка боронить країну від окупантів, а коштом зовнішньої допомоги – соціальну сферу та відновлення. Щоб прискорити ці процеси, ми намагаємось залучити приватний капітал для відбудови країни. Також одним із важливих джерел цього фінансування мають стати заморожені активи рф. Росія має заплатити за свої злочини, як фігурально, так і буквально. Хочу подякувати Бельгії, яка є ключовою країною, що просуває розв'язання питання подальшого використання заморожених російських активів для відбудови України», — сказала очільниця мінекономіки.

Сторони зустрічі обговорили подальші кроки щодо співпраці в цьому напрямку. А саме – створення дієвого механізму компенсації збитків, завданих агресією рф проти України. Він передбачає створення трьох ключових елементів – Міжнародного реєстру збитків,  компенсаційної комісії та фонду, який ці компенсації сплачуватиме.

Крім того, бельгійські партнери можуть приєднатись до розмінування та відновлення Чернігівщини, а також зацікавлені реалізувати інфраструктурні проєкти.

На зустрічі також обговорювались шляхи збільшення експортного потенціалу України, можливості для розширення програм страхування воєнних ризиків, в тому числі й для підприємств малого та середнього бізнесу. Окремо зупинились на модернізації програми пільгового кредитування «5-7-9%», а також реалізації програм інтеграції українців, які повертаються з-за кордону, в ринок праці та підприємництво, а також можливості залучення Бельгії для розширення таких програм. 

«Цього року Україна починає масштабні реформи. Зараз у нас є декілька програм, які потрібно узгодити між собою задля їх більшої ефективності. Уряд розробив програму дій на цей рік, яка охоплює 11 ключових пріоритетних напрямків розвитку економіки та в якій визначаються фінальні умови чотирирічної програми Ukraine Facility від Євросоюзу. Разом із цим ми синхронізуємо їх із бенчмарками МВФ та рекомендаціями Європейської комісії. Паралельно Уряд працює над об’єднанням всіх програм підтримки бізнесу під єдиним брендом Made In Ukraine для збільшення їхньої ефективності. Ми маємо синхронізувати всі напрямки, як реформування країни, так і стимулювання бізнесу, щоб забезпечити якомога більше зростання ВВП країни. Будемо раді залучити бельгійський досвід до відбудови української економіки», — підкреслила Юлія Свириденко.

  • Нагадаємо, що раніше мінекономіки повідомляло про програму НАТО «Наука заради миру та безпеки», яка підтримала проєкт MinesEye зі створення ефективних систем дистанційного виявлення мін та снарядів, що не вибухнули.
  • Також заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна розповіла, що за підсумками другої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів визначено 35 переможців, які отримають кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на 17 млн грн. Загалом від старту ветеранського компоненту грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 327 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, загалом вони отримають гранти на 140 млн грн.
Мої відео