Суми Інформ

Безбар`єрне середовище - простір необмежених можливостей!

Безбар`єрне середовище - простір необмежених можливостей!
292136 ПЕРЕГЛЯДІВ

Безбар’єрне середовище – це простір необмежених можливостей, в якому немає місця дискримінації та враховуються інтереси кожного. Процес створення безбар'єрного середовища в Україні реалізується через:
 Безбар'єрне проєктування
Архітектурне довкілля в Україні все ще розраховане на ідеально здорову за середніми стандартами людину. Але не всі вкладаються у ці стандарти. Для того, щоб мати рівні права і повноцінно брати участь у суспільстві, дуже важливо створити доступне фізичне середовище для тих, хто має знижену справність та користується допоміжними засобами. Фізичних бар’єрів можна уникнути, продумуючи заздалегідь усі необхідні деталі ще на етапі планування.
Універсальний дизайн
Універсальний дизайн звертається до проблем доступності і пропонує перетворити всі елементи середовища в доступні. Цього можна досягнути через детальне планування на всіх етапах проектування. Універсальний дизайн вимагає глибокого розгляду можливостей людини впродовж усього її життя. Створення універсального середовища – це створення безпечного і зручного, комфортного життя для всіх без винятку осіб.
Безпеку
Під безпекою слід розуміти можливість безперешкодного проживання у житловому будинку, відвідування об’єктів обслуговування без ризику бути травмованим будь-яким чином або заподіяти шкоду своєму майну, будинку, споруді чи обладнанню. Це стосується розміщення вхідних площадок, сходів і підйомних пристроїв та їх захист від атмосферних опадів; шляхів руху маломобільних відвідувачів усередині будинку, а також матеріалів для огороджень, дверей і т. ін.
Пристосування
Пристосування включає адаптацію середовища, в якому проживає людина, як наприклад, вітальні, кухні, ванної кімнати, туалету, робочого місця в квартирі, виходу з будинку і т.д. Досвід показує, що здорові люди не замислюються над необхідністю змінювати або пристосувати житло для щоб не погіршувати його зовнішнього вигляду. Наразі проектування пристосувань переважно здійснюють самотужки, адже кожен по-своєму знаходить спосіб та вихід.
Доступність
Включає забезпечення безперешкодного пересування у просторі і можливості користуватися суспільними надбаннями та благами. Чимало країн вже виробили свої стандарти доступності, взявши до уваги кращий практичний досвід інших країн. Україна сьогодні на етапі формування власних стандартів доступності у створенні безбар'єрного середовища.

Мої відео