Суми Інформ

Невже в нас починає набирати обертів інвестування? Як вкласти $100 мільйонів в Україні?

Невже в нас починає набирати обертів інвестування? Як вкласти $100 мільйонів в Україні?
91948 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зараз такі часи, коли перш ніж інвестувати в щось інвестор хоче побачити не просто ідею, а й повний план її втілення, разом зі списком спеціалістів, які будуть це робити. Для мінімізування ризиків вони оцінюють, які навички вже має команда, яка конкурентоспроможність в проєкту на ринку, як довго це окупатиметься і який потенціал у команди. Наразі інвесторів цікавлять ті стартапи, які можна розвинути та модернізувати разом з командою, в залежності від обставин.

В наші дні інноваційні технології стали не просто трендом, а й необхідністю. Все, що працює за старими схемами йде в минуле через те, що просто не може витримати конкуренцію. Змінюється все від IT до заводів, а отже, необхідно впроваджувати щось нове повсякчас. Так ще кілька років назад ми не вміли добувати електроенергію екологічно, а сьогодні це не просто тренд, а запроваджена на багатьох підприємствах необхідність.

Проте чому в Україні так мало інвесторів? І чому так мало іноземців готові вкладати гроші в наші інновації?

Здавалося б, наші вчені розробили перший у світі цілком автономний будинок PassivDom. Він працює лише на енергії сонця, що дешевше та екологічніше за звичайну систему постачання. Також в нас народились електровелосипеди Delfast, які працюють довше, ніж Tesla. Тоді чому ніхто не вкладає в це гроші?

Насправді причин декілька. Низький рівень довіри. За даними опитування ЕВА лише 6% іноземців готові вкладати гроші в Україну. Ще 78% просто переймаються за свій капітал. Також значну роль в цьому відіграє нестабільність економіки, монополізація ринків, непостійність судової системи, корупція. Так весь цей букет доповнюють олігархи при владі та постійні зміни в законодавстві.

Останніми, хто сильно обпікся об інвестування в Україні були Сінгапур та Південна Корея. З того часу і виросла така сильна недовіра інвесторів до наших стартапів. Проте наразі створено сумісний проєкт від QPDigital та Reactor.ua, який допомагає стартапам та повертає довіру іноземних інвесторів до України.

Мої відео