Суми Інформ

ЦВК призначила на 25 жовтня перші вибори депутатів та голів різних рівнів у 24 регіонах

ЦВК призначила на 25 жовтня перші вибори депутатів  та голів різних рівнів  у 24 регіонах
53247 ПЕРЕГЛЯДІВ

8 серпня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія призначила на неділю, 25 жовтня 2020 року, 1441 перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів в усіх 24 областях України.

Рішення прийняте Комісією на підставі Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року "Про утворення та ліквідацію районів", розпоряджень Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад. Також Комісія врахувала інформацію щодо переліку місцевих рад, надану Міністерством розвитку громад та територій України листом від 6 серпня 2020 року відповідно до постанови ЦВК від 28 липня 2020 року № 148 "Про форми переліків місцевих рад із зазначенням адміністративно-територіальних одиниць, що входять до їх складу".

З повним переліком призначених перших виборів невдовзі можна буде ознайомитись на офіційному вебсайті Комісії у додатку до відповідної постанови.


ЦВК визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори

Як повідомлялося, 30 липня 2020 року ЦВК звернулась до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій стосовно надання висновків щодо можливості організації підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

7 серпня 2020 року до Комісії надійшли такі висновки з інформацією про виборчі дільниці, утворені на територіях територіальних громад (населених пунктів) Донецької та Луганської областей, на яких місцеві вибори не проводяться, а також про виборчі дільниці, на яких можливо/неможливо здійснювати організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

Проаналізувавши інформацію, надану Донецькою та Луганською військово-цивільними адміністраціями, Комісія дійшла висновку про неможливість проведення виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад цих областей та відповідних сільських, селищних, міських голів.

При цьому Комісія зазначила, що всю відповідальність за визначення відповідних територій несуть ті органи, які надали відповідну інформацію.

Таким чином, ЦВК взяла до відома надані висновки та на їх підставі встановила неможливість проведення відповідно до положень Виборчого кодексу України перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад Донецької та Луганської області та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року. До переліку таких громад входять 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

Разом з тим, Комісія взяла до відома висновок Луганської ВЦА про те, що на території Новоайдарської селищної громади Щастинського району Луганської області на частині виборчих дільниць, зокрема, № 440265, 440266, 440271, 440272, 440277, неможливо здійснювати організацію підготовки та проведення місцевих виборів.


Комісія звернулась до профільного Комітету Верховної Ради України
і Міністерства розвитку громад та територій України щодо призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року

На думку Комісії, на сьогодні залишається певна правова невизначеність щодо призначення перших виборів депутатів районних рад.

Тому ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерства розвитку громад та територій України щодо надання роз’яснень з таких питань:

– який орган уповноважений звернутися до Центральної виборчої комісії в розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу України щодо призначення перших виборів депутатів районних рад;

– який орган уповноважений прийняти рішення про утворення районних рад в розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу України та чи прийнято на сьогодні рішення про утворення районних рад у зв'язку з прийняттям Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року "Про утворення та ліквідацію районів".

Також ЦВК висловила прохання до вищезазначених установ у разі необхідності вжити заходів щодо правового регулювання питання призначення перших виборів депутатів районних рад.

При прийнятті такого рішення комісія виходила з наступного.

З метою забезпечення призначення перших місцевих виборів у строки, встановлені Кодексом, Комісією 28 липня 2020 року прийнято постанову № 148 "Про форми переліків місцевих рад із зазначенням адміністративно-територіальних одиниць, що входять до їх складу", яку того самого дня надіслано до Міністерства розвитку громад та територій України. Указане Міністерство листом за відпоідною формою надіслало інформацію лише щодо переліку сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад.

Таким чином, інформації за формою, встановленою Комісією, а саме про перелік районних рад, станом на сьогодні в Комісії немає.

Отже, слід констатувати, що для призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів у порядку, визначеному законодавством, у Комісії є звернення уповноважених органів – Кабінету Міністрів України (з рішеннями про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад) і Міністерства розвитку громад та територій України (з переліком сільських, селищних, міських рад).

Сьогодні ЦВК призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2020 року.

Однак, станом на сьогодні, до Комісії не надходило звернень уповноваженого органу стосовно прийняття Центральною виборчою комісією рішення про призначення перших виборів депутатів районних рад.

Окрім того, слід зазначити, що стосовно питання призначення перших виборів депутатів районних рад до ЦВК звернулися Асоціація міст України та Українська асоціація районних та обласних рад, висловивши при цьому протилежні позиції.


ЦВК затвердила Календарний план місцевих виборів

З метою забезпечення однакового застосування на всій території України законодавства про місцеві вибори під час організації підготовки та проведення місцевих виборів Комісія затвердила Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Ознайомитись з Календарним планом можна на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії у додатку до відповідної Постанови ЦВК.


ЦВК розглянула низку питань щодо організації підготовки та проведення виборів

Під час засідання Комісія своїм рішенням встановила відповідні вимоги до приміщень виборчих комісій та приміщень для голосування. Разом з тим, встановлено нормативи облаштування приміщень дільничних виборчих комісій і приміщень для голосування, перелік та норми забезпечення виборчих комісій транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, іншими матеріальними цінностями. А також – види послуг і робіт, закупівля яких може здійснюватися окружними та територіальними виборчими комісіями за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідного місцевого бюджету для організації підготовки і проведення відповідних виборів.

Окрім того, ЦВК затвердила Порядок виготовлення, обліку, використання та зберігання виборчих скриньок та встановила низку форм, необхідних для його реалізації. При цьому встановлено, що під час організації підготовки та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів використовуються виборчі скриньки, які перебувають на відповідальному зберіганні в Раді міністрів АР Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях та Міністерстві закордонних справ України, виготовлені відповідно до раніше прийнятих постанов ЦВК.

Комісія погодила порядок відкриття банками поточного рахунку виборчого фонду кандидата у народні депутати України

Після відповідного розгляду Комісія своїм рішенням погодила надіслані Національним банком України зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492.

Проектом змін до Інструкції передбачено вилучення норм, які стосуються відкриття банками рахунків виборчих фондів кандидата на пост Президента України, політичної партії, кандидати в народні депутати України від якої зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, місцевої організації партії, кандидати в депутати від якої зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости. При цьому вказаною Інструкцією регулюватимуться питання відкриття банками лише поточного рахунку виборчого фонду кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі під час проведення проміжних виборів народних депутатів України.

Також на вимогу Виборчого кодексу України прийнято Порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів, затверджений постановою Правління Національного банку України від 15.07.2020 року.


Внесено зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць

Комісія внесла зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 25 червня 2020 року № 117 та Переліку одномандатних виборчих округів, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82.

Окрім того, розглянувши відповідні подання Сокальської районної державної адміністрації Львівської області, виконавчих комітетів Фастівської міської ради Київської області, Хмельницької міської ради, Смілянської міської ради Черкаської області, комісія тимчасово закрила чотири спеціальні виборчі дільниці, утворені на постійній основі постановою ЦВК від 25 червня 2020 року № 117. А саме:

№ 321397 – до 1 вересня 2021 року;

№ 461315 – до 31 грудня 2020 року;

№ 681532 – до 31 грудня 2020 року;

№ 710939 – до 2 липня 2022 року.



ЦВК звернулась до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення звичайних виборчих дільниць необхідними приміщеннями

Як повідомлялося, 25 червня 2020 року ЦВК згідно з Виборчим кодексом України утворила звичайні, спеціальні та закордонні виборчі дільниці на постійній основі.

Вже після утворення цих виборчих дільниць до Комісії надійшла низка подань відповідних субʼєктів щодо ліквідації окремих звичайних виборчих дільниць. Такі звернення повʼязані з неможливістю використання приміщення для голосування та приміщення дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці для організації голосування на виборах (у більшості випадків через аварійний стан будівлі) та відсутністю інших приміщень, придатних для відповідного використання.

Ліквідація звичайної виборчої дільниці може стати перешкодою для реалізації громадянами України свого права голосу на виборах.

Зважаючи на це, Комісія звернулася до Кабінету Міністрів України щодо необхідності 0в межах його повноважень виконання вимог Виборчого кодексу України щодо забезпечення звичайних виборчих дільниць належними приміщеннями для організації роботи дільничних виборчих комісій та проведення голосування.


Мої відео